SineBellek'te 'Nisan Devrimi' Gösterimi Yapıldı

23.04.2014 00:56

25. Uluslararası Ankara Film Festivali'nin öncesinde düzenlediği film gösterim etkinliği olan SineBellek'te Nisan ayının 4. gösterimi, Portekiz yapımı Nisan Devrimi (Capitaes de Abril) ile gerçekleştirildi.

Şubat ayından bu yana Ankara Kızılay Büyülü Fener Sineması'nın evsahipliğinde gerçekleştirilen SineBellek organizasyonunda, Nisan ayının 4. filmi Nisan Devrimi, Portekiz'in Ankara Büyükelçiliği'nin desteğiyle gerçekleştirildi. Maria de Medeiros'un 2000 yapımı filmi, Ankaralı izleyicilerle buluştu.

Etkinlik, Portekiz'in Ankara Büyükelçisi Jorge Cabral'ın konuşmasıyla açıldı. Cabral, etkinliğe evsahipliği yapan sinemanın yöneticilerine ve gelen izleyicilere teşekkür ederken, Portekiz'e demokrasiyi getiren Karanfil Devrimi'nin 40. yıldönümünde bu önemli olayı hatırlatmaktan dolayı mutlu olduklarını belirtti. Etkinlikte büyükelçinin yanısıra Elçilik Kültür Dairesi'nden Mário Tiago Paixão ve diğer elçilik görevlileri de hazır bulundu.

25 Nisan 1974 günü gerçekleşen ordu ve halk destekli devrimin etrafında gelişen Nisan Devrimi filminin gösteriminin ardından, izleyicilere devrimin anısına karanfil dağıtıldı. Portekiz'den davet edilen uzman Dr. Ricardo Esperanço, 20. yy Portekiz tarihinden ve filmde anlatılan konuların bu tarihin neresinde durduğundan bahsetti. Ayrıca bu devrimin sadece öncesi değil, sonrasıyla da değerlendirilmesi gerektiğini belirten uzman, devrimden sonra doğmuş bir Portekizli olarak devrimin hem iyi hem de tamamlanmamış tarafları olduğunu belirtti.

Filmin okumasını gerçekleştiren Prof. Dr. Nejat Ulusay ise filmin sinemasal değerlendirmesini yaparken, filmin değindiği konulardan toplumsal cinsiyet ve kolonicilik üzerinde durdu, ayrıca Lizbon şehrinin sinematografik yapısından ve Portekiz sinemasının dünyadaki yerinden bahsetti. Etkinlik, izleyici sorularıyla sona erdi.

Filmin 2. gösterimi yine Büyülü Fener sinemasında, 24 Nisan Perşembe günü saat 19:00'da gerçekleştirilecek.