22. Gezici Festival, Yolculuğunu Eskişehir'de Sürdürüyor

30.11.2016 23:37

Ankara Sinema Derneği tarafından T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın katkılarıyladüzenlenen Gezici Festival, 22’inci yolculuğuna devam ediyor. 25 Kasım - 1 Aralık’ta Ankara’daki gösterimlerinin tamamlayan Festival, 2-4 Aralık tarihleri arasında Eskişehir’e konuk olacak. Eskişehir’deki gösterimler Sinema Anadolu ve Cinema Pink’de gerçekleşecek.

Reha Erdem’le Sinemanın Altın Çağı

Gezici Festival, bu yıl, Reha Erdem’in seçtikleriyle sinemaseverlerin karşısına çıkıyor. Eskişehir’de Erdem’in seçkisinden Sessizlik (The Silence; Ingmar Bergman, 1963) ve Ox-Bow Olayı (The Ox-Bow Incident; William Wellman, 1943) gösterilecek. Reha Erdem, bu filmler aracılığıyla sinemanın aslında eskimediğini ve bize yeni ufuklar açmaya devam ettiğini hatırlatıyor. Kendi ifadesiyle, “Filmlerin zihin açıcı ustalıklarını, verecekleri benzersiz hazları, duyuracakları heyecanları hatırlatma arzusuyla oluşmuş bir öneri bu seçki.” Reha Erdem, sinemanın altın çağı ve sinemada yenilenmenin tek umudu olarak gördüğü bu filmleri seçme nedenlerini festival sırasında izleyicilerle paylaşacak.

Gezici Festival, İlk Gösterimler

Dünya sinemasının ses getiren en yeni filmlerini Türkiye’deki sinemaseverler ile buluşturmayı gelenek haline getiren Gezici Festival, 22’nci yolculuğunda da uluslararası yankı bulan filmlerin, festivalin kentlerindeki “ilk” gösterimleri ile izleyicisinin karşısına çıkacak. Bu bölümde Eskişehir’de gösterilecek filmler: Ivan I. Tverdovsky’nin Karlovy Vary başta olmak üzere pek çok uluslararası festivalden ödüllerle dönen filmi Hayvanat (Zoologiya), İsveçli yönetmen Mans Mansson’un Berlin ve Göteborg film festivallerinde ilgiyle karşılanan ve ödülle dönen filmi Yarden, Brezilyalı yönetmen Kleber Mendonça Filho’nun Cannes Film Festivali’nde yarışan filmi Aquarius ve Mısır’ın Oscar adayı Mohamed Diab’ın son filmi Çatışma (Clash).

“Türkiye 2016”da, Yönetmenlerle Tanışma Fırsatı

Gezici Festival, “Türkiye 2016” bölümü ile Türkiye sinemasının en yeni örneklerini, filmlerin yönetmenleriyle birlikte izleme olanağı sunuyor. Sinemaseverler, bu bölümde, sadece en yeni, bol ödüllü Türkiye filmleriyle değil, yönetmenleri ile de buluşacak. Eskişehir’de gösterimlere, yönetmenler Barış Kaya, Soner Caner, Rıza Sönmez ve Albüm filminin oyuncusu Murat Kılıç katılacak.

İzleyicisini bekleyen Türkiye Filmleri ve Yönetmenler

“Türkiye 2016” bölümünde, beyazperdeye yansıyacak filmler; Mehmet Can Mertoğlu’nun Cannes Film Festivali’nden ödülle dönen filmi Albüm, katıldığı festivallerde çok sayıda ödül alan Kıvanç Sezer’in Babamın Kanatları, Venedik Film Festivali’nden ödüllerle dönen Reha Erdem’in son filmi Koca Dünya, yeni kurgusuyla Zeki Demirkubuz’un son filmi Kor, Rıza Sönmez’in seyircileri kısa bir Kars gezintisine davet ettiği filmi Orhan Pamuk’a Söylemeyin, Kars’ta Çektiğim Filmde Kar Romanı da Var, ilk gösterimini Berlin Film Festivali’nde yapan ve katıldığı festivallerden 18 ödülle dönen Soner Caner ve Barış Kaya’nın yönetmenliğini yaptığı Rauf.

Kısa İyidir

Gezici Festival’in kısa film meraklıları için klasikleşmiş bölümü Kısa İyidir, Sinema Anadolu’da izleyicilere ücretsiz olarak sunulacak.