Nolan’dan Westworld ve Yapay Zeka Açıklamaları

05.10.2017 12:07

HBO’nun popüler bilim kurgu - western dizisi Westworld’ün yapımcılığını ve aynı zamanda iki bölüm yönetmenliğini üstlenen Jonathan Nolan, ikinci sezon için bazı şeyleri saklamayı tercih ettiklerini söyledi. 

Dizinin uyarlandığı Michael Crichton imzalı 1973 yapımı Westworld filminde Roma İmparatorluğu ve Orta Çağ zamanlarına dair temalar yer alıyordu. 1976’daki devam filmi Futureworld’de de geleceğin tema parkı işlenmişti. Ancak Westworld hayranları ilk sezonda bunları görememişti. 

Katıldığı Vanity Fair Zirvesi’nde konuya ilişkin soruya cevap veren Jonathan Nolan, ikinci sezona da bir şeyler bırakmaları gerektiğini belirterek bu çağları yeni sezonda görebileceğimizin işaretini vermiş oldu.

Dizinin temel unsuru yapay zekaya ilişkin düşüncelerini de belirten Nolan, “Bizi köle yapacak korkutucu yapay zeka veya hizmetimizde olacak yapay zeka tartışmalarında eşit derecede bölünmüş hissediyorum. İnsanlar bu dünyayı yönetmekte berbatlar. Gelişmek için yeterli alan olduğu açık. Dünyamızın fonksiyonlarının verimini artıracak sistemlerin geliştirilmesi fikrinde iyimserim” dedi. 

Westworld’ün yaratıcılarından Lisa Joy da tartışmaya katılan bir isim. İnsanların ‘neden yapay zeka kötü olsun ve bizi yok etmek istesin’ diye sorduğunu belirten Joy, “Örneğin bir şirketin amacı kazanç sağlamaktır. Çok basit. Bu karşılıklı bir alışveriştir. Ya daha az ya da daha fazla. Bilgisayarlar da aynı şey üzerinde çalışıyorlar. Mesela en basit direktiflerle, görülebilen şeyin ötesinde bir şeyi görebildiğinizi düşünün. Yapay zekada söz ettiğimiz şey bu” diye konuştu.  

Westworld’ün ikinci sezon bölümleri 2018’de yayınlanacak.