Bill Nighy, Dominic West ve Pride Filmi Ekibi Türkiye'deki Yasağı Kınadı

08.07.2018 03:49

2014 yapımı Pride filminin oyuncuları ve ekibi, filmin Ankara'daki gösteriminin yasaklama kararını protesto ettiklerini bildirdi. Gönderilen açık bir mektupla yasak kınandı ve İstanbul Onur yürüyüşüne damga vurdu. Mektupta yetkililere “Türk makamlarının baskıcı eylemlerini kınamak için" çağrıda bulundular.

 

Mektupta bulunan 22 imza, yönetmen Matthew Warchus ve İngiliz yapımı filmde rol alan Bill Nighy, Imelda Staunton ve Dominic West gibi birçok oyuncuya ait. Bu kişilere ek olarak, filme ilham kaynağı olan aktivistler de imzalarını eksik etmediler. Mektupta, "2014 yapımı 'Pride' filminin yaratıcı ekibi ve bu filme ilham veren aktivistler olarak, Türkiye'de LGBT+ toplumuna yönelik artan baskıdan, geleneksel Onur Yürüyüşü'nün yasaklanmasından ve bu yasağı protesto edenlere yönelik polis şiddetinden rahatsız oluyoruz. Ankara yetkililerinin Pride filminin gösterimini yasakladığını bildiren haberler, siyasi otoritenin sanatsal ifadeyi düşman olarak gördüğü konusunda tüyler ürpertici bir hatırlatmadır.” sözleri yer aldı.

 

Hürriyet Gazetesi'nin haberine göre, Ankara'daki yetkililer “nefret ve düşmanlığı körüklediği” gerekçesiyle Pride filminin gösterimini yasakladı ve “kamu güvenliği için tehlike olabileceğini" iddia ett. İstanbul Onur Yürüyüşü etkinliği de yetkililerin muhalefetiyle karşı karşıya kaldı. Yürüyüş yasaklanmış olmasına rağmen 1 Temmuz'da gerçekleşti. İnsan hakları grubu Uluslararası Af Örgütü, polisin katılan insanlara göz yaşartıcı gaz kullandığını ve 11 kişinin gözaltına alındığını bildirdi. Pride filmi, 1980'lerde uzun süren grevleri sırasında eşcinsel aktivistlerin İngiliz madencilere verdiği desteğin gerçek hikayesine dayanıyor. 2014 yılında Cannes'ın saygın bölümlerinden Director's Fortnight'ta yer alan ve Queer Palm ödülünü kazanan film, bundan başka BAFTA ödülü ve çok prestijli başka adaylıkların da sahibi oldu.

 

Pride film ekibi mektuplarında, filmlerinin gösteriminin yasaklanmasının "Orwellvari" bir hareket olduğunu belirtti. Üstelik bu film başta 2015 senesindeki İstanbul Film Festivali olmak üzere, çeşitli festivallerde gösterilmişti.  Ekip, Türk makamlarının eylemlerinin “Türkiye'deki mevcut siyasi iklim hakkında bir işaret” olduğunu da belirtti. LGBT + olaylarını bastırmaya yönelik hareketleri kınamak için Londra'daki büyükelçi ve ABD dışişleri bakanı Boris Johnson'a çağrıda bulunuldu.