Uçan Süpürge'nin Kışkırtıcı Konuğu

18.03.2009 17:06
Uçan Süpürge'nin Kışkırtıcı Konuğu

Bu sene 7-14 Mayıs tarihleri arasında düzenlenecek olan, Sinemalar.com’un internet sponsorluğunu üstlendiği 12. Uçan Süpürge Uluslararası Kadın Filmleri Festivali, sadece Almanya’nın değil dünyanın en önemli yönetmenlerinden biri olan Ulrike Ottinger’i konuk ediyor. Ankara Alman Kültür Merkezi’nin katkılarıyla Ankara’ya gelecek olan Ottinger’in filmlerinin yanı sıra fotoğraflarından oluşan sergisi de sinemaseverler için unutulmaz bir deneyim olacak.

Feminist Korsan Filmi Çekti

1942’de dünyaya gelen Ottinger, kariyerine Paris’te ressam olarak başladı. 1973’te ilk filmi ‘Berlin Ateşi - Wolf Vostell’i çekti. 1978’de yönettiği ‘feminist korsan filmi’ ‘Madame X’le dikkatleri üzerine çekti. Film, Ottinger’in sinemasındaki çılgınlığa işaret ederken, aynı zamanda, fetiş oyuncusu Tabea Blumenschein’i demir yumruklu, deri giysili dominant kaptan rolüyle bir yer altı ikonuna dönüştürdü.

Yalnızca Almanya’nın değil dünya sinemasının en önemli kadın yönetmenlerinden biri sayılan Ottinger, sonraki filmlerinde de feminizmden kopmadı ve kışkırtıcı filmler yapmayı sürdürdü. 1983’te yönettiği ‘Dorian Gray’in Magazin Basınındaki Portresi’nde, Oscar Wilde'ın ünlü karakteri Dorian Gray’i bir kadın oyuncuya (Veruschka von Lehndorff) oynatarak cinsel kimlikleri ters yüz etti. Başyapıtları arasında sayılan ‘Moğolistanlı Joan D’arc’da (1989) seyirciyi Moğol kültürüyle tanıştırırken; ‘Sürgün Şangay’la (1997) 4,5 saate yaklaşan süresine rağmen meraklısına unutulmaz bir sinema deneyimi yaşattı.

6 Filmiyle Festival’de

Uçan Süpürge, Ottinger’in ‘Berlin Ateşi - Wolf Vostell’ , ‘Dorian Gray’in Magazin Basınındaki Portresi’, ‘Ucube Orlando’, ‘Moğolistanlı Joan D’arc’, ‘Sürgün Şangay’ ve ilk kez bu sene Berlin Film Festivali’nde gösterilen son filmi ‘Kore Çeyiz Sandığı’ını 7-14 Mayıs tarihleri arasında sinemaseverlerle buluşturacak.