KuirFest Seçkisi MUBI'de Ücretsiz!

22.09.2021 10:13
KuirFest Seçkisi MUBI'de Ücretsiz!

Pembe Hayat KuirFest'in 10. yılına özel olarak hazırladığı film seçkisi 30 gün boyunca ücretsiz izlenebilecek. 2011 yılından bu yana gerçekleşen Türkiye'nin ilk kuir sinema festivali, 10. yılını sinemaya gidemeyen sinemaseverleri de sevindirerek kutluyor.

Türkiye'nin ilk Kuir festivali Pembe Hayat KuirFest, 17-24 Kasım 2011 tarihlerinde Ankara'da gerçekleşti. Ankara'da ilk kez sinemaseverler Amerika'dan Kanada'ya, İsveç'ten Hollanda'ya 15 ülkeden 50'ye yakın LGBT temalı filmle buluştu. Pembe Hayat Lezbiyen, Gey, Biseksüel ve Trans (LGBT) Dayanışma Derneği'nin düzenlediği festival, LGBT bireylere yönelik ayrımcılığa ve şiddete işaret ederken, Kuir Teori'nin tartışılması için bir fırsat yarattı.

KuirFest MUBI özel seçkisi, platform üzerinde takip etmek isteyen bütün sinemaseverlerin beğenisine sunuldu. Seçkide yer alan filmler ise şu şekilde:

 

Ateşlere Doğmak

Alternatif bir gelecekte, New York’ta geçen öyküde, sosyal haklar için mücadele edilen “özgürlük savaşı”ndan 10 yıl sonrasını görürüz. Eşitlik halen çok uzak bir hedef gibi gözükür. Pek çok farklı topluluktan kadınlar bir araya gelerek, feminist bir isyanın fitilini ateşler.

Lemebel

Pedro Lemebel’in sivri dili ve provokatif performansları, onu Güney Amerika’nın en önemli çağdaş sanatçılarından biri haline getirdi. Lemebel, Pinochet’nin diktatörlüğündeki Şili’de, sesini çıkarabilen, eşcinsel kimliğini ortaya koyabilen nadir figürlerdendi.

Brothers of the Night

Gündüz yumuşak çocuklar, gece kral olur: genç Bulgar Romanlar, Viyana’ya geldiklerinde özgürlük ve kolay yoldan para kazanmak için bu yola girerler. Vücutlarını satarlar, sahip oldukları bir tek oymuş gibi. Onları ısıtan şey, evden uzakta, beraberlik hissidir.

Lover Other

Sürrealist sanatçılar Claude Cahun ve Marcel Moore, hayatları boyunca beraber üretmiş ve her şeye karşı beraber direnmiş lezbiyen bir çiftti. II. Dünya Savaşı’ndaki Nazi işgali boyunca kahramanlıklar gösteren ikili, daha sonra düşman tarafından yakalandı ve ölüme mahkum edildi.

Aşk, Büyü, vs.

Büyükada’da yetişen Eren ve Reyhan, gençliklerinde büyük bir aşk yaşamışlardır. Aileleri bu ilişkiyi duyar duymaz onları ayırır. Varlıklı bir ailenin kızı olan Eren, yıllar sonra adaya döner ve Reyhan’ı hiç beklemediği bir durumda bulur.

Hayalimdeki Sahneler

Hayalimdeki Sahneler, Atıf Yılmaz’ın Dul Bir Kadın (1985), Kadının Adı Yok (1987) ve Yavuz Özkan’ın İki Kadın (1992) filmlerindeki kadın karakterler arasındaki ilişkilerin kuir ihtimallerine dair bir film. Yönetmen Metin Akdemir, kuir ihtimalleri birçok farklı katmanda tartışmaya açıyor, bir yandan filmlerin oyuncuları ve sinema yazarlarıyla ihtimalleri tartışırken, diğer yandan bu ihtimallere dair kendi hayalindeki sahneleri çekiyor. 

Call Me Marianna

Marianna cinsiyet değişimi için ailesine dava açan 40 yaşında çekici bir kadındır. Annesi tarafından yabancılaştırılıp, en iyi arkadaşları tarafından yok sayılırken, o durumunu anlatmak için geçmişini konu alan bir oyunun provasını yapan tiyatro grubuna sığınır.

Eküriler 

25 yaşındaki genç, şehirli, beyaz yakalı ve gey David, bir AIDS hastasının “arkadaş”ı olmaya gönüllü olduğunda, eşcinsel toplum merkezi onu, arkadaşları ve sevgilileri tarafından terk edilen 32 yaşındaki siyasete tutkulu bir gey bahçıvan olan Robert'a atar. Robert'ın hastane odasına yaptığı ziyaretler boyunca iki adam arkadaş olurlar.

Hide and Seek

Film cinsiyet değiştirme adımı, din, gizli kapaklı süren eş cinsel hayatı, toplumdan kabul görme ve transeksüellerin ailevi gelenekleri ile ilgili soruları gündeme getirerek bir grup Pakistanlı cinsel azınlığın hayatlarında henüz ortaya çıkan bir sırrı gösteriyor.

Mr. Gay Syria

Mr. Gay World yarışması, İstanbul'daki iki gey Suriyeli mülteciye hayatlarından bir kaçış ve görünmezliğe bir cevap vaat ediyor. Mülteci krizinin gizli bir manzarasını; hayatta kalmanın ve fiziksel/sözlü şiddetin izlerini ve üzüntüyü bir direniş aracına ve bir yaşam kutlamasına dönüştürmenin öyküsünü izliyoruz.

Voltrans

Bu belgesel film projesi, trans erkeklerin bir araya geliş, birlikte eyleyiş hikayelerini, trans erkeklik deneyimlerini, toplum içerisinde yaşadıkları sorunları görünür kılma amacıyla ve kendi tarihlerini belgelemek istemeleri üzerine ortaya çıktı. Voltrans içinde birleşen trans aktivistler, içinde yaşadıkları ikili cinsiyet sistemine dayalı transfobik ve heteroseksist toplumda, trans erkek olmanın ne anlama geldiğini, erkeklik ve “trans erkeklik” kalıplarına karşı verdikleri mücadeleyi samimi bir dille anlatıyor.