Yapım Şirketleri, Rusya’da Film Gösterimlerini Durduruyor!

01.03.2022 12:29
Yapım Şirketleri, Rusya’da Film Gösterimlerini Durduruyor!

Rusya’nın Ukrayna’ya yaptığı saldırının ardından, Warner Bros., Sony ve Disney vizyona girecek filmlerinin Rusya’da dağıtımını belirsiz bir süre için ertelediler. 

Geçtiğimiz hafta Rusya’nın Ukrayna’ya başlattığı saldırıyı takiben ülkenin kararını protesto etmek adına, sanat ve eğlence sektöründen de pek çok kurum harekete geçti. İlk olarak Disney, vizyona girecek tüm filmlerini şimdilik Rusya’dan çekeceğini açıkladı. Ardından Sony merakla beklenen yapımı “Morbius” dahil, aynı şekilde filmlerini Rusya’da gösterime sokmayacağını belirtti. Son olarak ise Warner Bros., bu hafta vizyona girecek olan “The Batman” için ülkede dağıtımı durdurdu. 

Disney yaptığı açıklamada “Ukrayna'nın sebepsiz yere işgali ve trajik insani kriz göz önüne alındığında, yakında Pixar'dan “Turning Red” de dahil olmak üzere Rusya'da vizyon filmlerinin gösterimini durduruyoruz. Gelişen duruma göre gelecekteki kararlarımızı alacağız. Bu arada, ortaya çıkan mülteci krizinin ölçeği göz önüne alındığında, mültecilere acil yardımı sağlamak için STK ortaklarımızla birlikte çalışıyoruz.” ifadelerini kullandı. Bu karar doğrultusunda 6 Mayıs’ta çıkacak olan büyük gişe işlerinden “Doktor Strange: Çoklu Evren Çılgınlığında” da şimdilik Rusya’da vizyona girmeyecek gibi duruyor. 

Bir Sony sözcüsü ise pazartesi günü geç saatlerde yaptığı açıklamada, “Ukrayna'da devam eden askeri harekat ve bunun sonucunda ortaya çıkan belirsizlik ile o bölgede ortaya çıkan insani kriz göz önüne alındığında, ‘Morbius’ dahil olmak üzere Rusya'da planlanan film dağıtımlarımızı durduracağız, ”dedi ve ekledi "Düşüncelerimiz ve dualarımız, etkilenen herkesle birlikte ve bu krizin hızla çözülmesini umuyoruz.”

Warner Bros. da bugün yaptığı duyuruda “Ukrayna'daki insani kriz ışığında, WarnerMedia uzun metrajlı filmi ‘The Batman’in Rusya’daki gösterimini durduruyor. Durumu izlemeye devam edeceğiz. Bu trajediye hızlı ve barışçıl bir çözüm bulunmasını umuyoruz."

Rusya’daki seyirci potansiyelini düşününce, bu kararların yapım şirketleri için ekonomik anlamda cesurca bir hareket olduğu söylenebilir. Başka şirketlerin benzer adım atıp atmayacağı, bu kısıtlamanın ne kadar süreceğini ise zaman gösterecek.