Portakal Görkemli Bir Törenle Açıldı

12.10.2009 11:21
Portakal Görkemli Bir Törenle Açıldı

46. Uluslararası Antalya Altın Portakal Film Festivali’nin açılışı, “Sinemamızın 60’li yılları” ile “Sinema ve Müzik” temaları ile uyum içinde olacak şekilde düzenlenen bir törenle Cam Piramit’te gerçekleştirdi. 60’li yıllardan pek çok önemli sanatçının sahneye çıktığı gecede, Melihat Gülses ise 60’ların ünlü filmlerinden unutulmaz şarkıları yorumladı.

 

Antalya Büyükşehir Belediyesi’nin hazırladığı 46.Uluslararası Antalya Altın Portakal Film Festivali’nin açılış töreni, 10 Ekim 2009 tarihinde, beyazın ağırlıkta olduğu modern bir sahne tasarımı ile dikkat çeken, Cam Piramit’de gerçekleştirildi. Gecenin sunuculuğu, Nehir Erdoğan ile birlikte, 60’li yıllara dair anektodlarını aktararak törene renk katan Halit Kıvanç tarafından gerçekleştirdi.

 

Başkanlardan 46 yıllık Teşekkür

 

Antalya Kültür ve Sanat Vakfı Genel Sanat Yönetmeni Vecdi Sayar’ın oldukça kısa ama öz konuşması ile başladı:“Önümüzdeki beş yıl süresince sinemamızın 50 yıllık panoramasını sunacağız. Yola 60’lı yıllar ile başladık çünkü 60’lar, hem festivalimizin başladığı, hem de sinemamızın büyük atılımlar yaptığı tarihtir. Festivalimizin sinemamıza yeni umutlar ve yeni ufuklar getirmesi dileğimizle…” diyen Vecdi Sayar’ın ardından sözü Büyük Şehir Belediye Başkanı Profesör Mustafa Akaydın aldı. Kısa konuşmasında festivali bugünlere getiren Dr. Avni Tolunay, Behlül Dal gibi isimlere teşekkür ettikten sonra, yakın zamanda babasını kaybetmiş olmasına rağmen, törene şarkılarıyla katılan Melihat Gülses’e özel teşekkürlerini sundu. Antalya Valisi Alaaddin Yüksel ise Antalya şehrinin tarih boyunca medeniyetlere ve barış rüzgarlarına ev sahipliği yaptığını belirterek 46 yıldır yüreklerde kültür ve sanat fırtınası estiren herkese teşekkürlerini iletti.

 

Film Kolajı Eşliğinde Ünlüler Geçidi

 

Sinema dünyasından, basından ve halktan pek çok davetlinin katıldığı tören, 60’lı yılların tarihçesini, film şeritleri eşliğinde aktardı. Halit Kıvanç ve Nehir Erdoğan, dönemin tarihini,  sayısal verilerle, sosyo ekonomik gelişmelerle, ünlenen oyuncuların hikayeleri ile ayrıntılı bir şekilde aktarırken, unutulmaz siyah beyaz filmlerden kareler de fonda akmaktaydı. “Şoför Nebahat”, “Yılanların Öcü”, “Gurbet Kuşları” “Seyit Han” Turist Ömer” “Hıçkırık” “Gece Kuşu” “Yalnızlar Rıhtımı” “Haremde Dört Kadın” “Ölmeyen Aşk” “Kuyu” gibi pek çok film, görüntüler eşliğinde tekrar hafızalarda canlanırken, sanatçılar sahneden halkı selamlayarak, sevgileri için teşekkür etti. Necip Gülses’in düzenlediği film şarkılarını Melihat Gülses, Orkestra Pera eşliğinde yorumlarken hem küllenen aşklar hem de 60’lar ruhu tazeleniyordu.

 

Törenin ilerleyen saatlerinde ise şarkıların, film karelerinin ve sahneye çıkan ünlülerin sayısı arttı. Kimler yoktuki sahnede: Eşref Kolçak, Nilüfer Aydan, Suzan Avcı ve Gönül Yazar, İzzet Günay, Ekrem Bora, Suna Selen, Tijen Par, Tanju Gürsu, Devlet Devrim, Ediz Hun, Mine Soley, Salih Güney, Parla Şenol, Yusuf Sezgin, Süleyman Turan, Kuzey Vargın, Fatma Karanfil, Engin Çağlar, Selma Güneri, Halit Akçatepe… Romantik jönler, vamp kadınlar, 60’lı yıllar gençlerinin idolü , masum çocuklar, kederli, neşeli yüzler, güçlü kadınlar, aşk mağdurları hepsi aynı sahnedeydi…. Hepsi, 46 yıldır süregelen bir festival ile gurur duyuyor ve 46 yıldır unutulmadıkları için teşekkür ediyorlardı. “Seninle Bir Sonbahar” “Anla Artık Anla Beni Unut Bütün Geçenleri” “Ağla Gitar Çal Gitar” gibi pek çok şarkıyı seslendiren Melihat Gülses, son olarak “ Bir Şarkısın Sen” ile veda etti.

 

Yapım-yönetimi Özlem Petek’in sorumluluğunda hazırlanan gecenin dekor tasarımını Gürel Yontan, ışık tasarımını, Yüksel Aymaz, metin yazımını Berat Günçıkan, film kurgusunu Alican Sekmeç gerçekleştirdi.