Netflix Yeni Dönemde “Daha Büyük, Daha İyi, Daha Az Proje” İlkesiyle İlerleyecek!

02.06.2022 14:45
Netflix Yeni Dönemde “Daha Büyük, Daha İyi, Daha Az Proje” İlkesiyle İlerleyecek!

Daha büyük, daha iyi, daha az. Bölüm şefi Scott Stuber liderliğindeki film yöneticilerinin, dijital yayın platformu için değişim rotası bu istikamette olacak. Bu yılın ilk çeyreğinde 200.000 abone kaybeden Netflix, rakip şirketlerin artan abone sayısı ile ciddi bir baskı altında.

Netflix, ilerledikçe daha büyük, daha iyi filmler yapmaya ve daha önce yaptığından azını yapmaya odaklanmak istiyor. Netflix eş başkanı Ted Sarandos, şirketin Nisan ayı kazanç çağrısında analistlere verdiği demeçte, “Sadece birkaç yıl önce küçük sanat filmleriyle piyasadan para kazanmak için mücadele ediyorduk” dedi ve ekledi "Bugün, dünyanın en popüler ve en çok izlenen filmlerinden bazılarını yayınlıyoruz. Sadece son birkaç aydır Don't Look Up’ ve ‘Red NoticeveThe Adam Project gibi yapımlar buna örnek." Ancak bu "daha büyük, daha iyi, daha az" direktifinin sonucunda tam olarak nasıl adımlar atılacak halen belirsiz. 

Netflix’ten bir kaynak, "Küçük filmler ortadan kaybolmayacak," diyor, ancak daha niş hale gelebilir ve tutkulu bir izleyici kitlesine hitap edebilirler. Başka bir kaynak da, proje sayılarının azaltılacağını ve artık bu kadar çok yöneticiye duyulan ihtiyacın azalacağını söylüyor; "Yönetici kadroları fazlaydı.” Ayrıca, daha büyük, mutlaka 150 milyon dolarlık daha fazla film anlamına gelmiyor. Daha ince bir değişiklik görmeyi bekleyebiliriz - örnek olarak, şirket 10 milyon dolara iki film çekmek yerine 20 milyon dolara bir film çekmeyi tercih edebilir.

Netflix'in kazanç çağrısında CEO Sarandos, alt büyümeyi sağlamanın bir yolu olarak The Gray ManveKnives Out 2 gibi "büyük filmlere" işaret etti. Sarandos, Nisan ayında analistlere yaptığı açıklamada, "2022'de yaklaşmakta olan listenin, 2021'de olduğundan daha iyi ve daha etkili olduğundan eminiz" dedi.

Bu hamleler, 100 milyon dolar veya 150 milyon doları aşan filmlerin nadir olduğu birkaç yıl öncesinden çok farklı. O dönemde Netflix, medyada orta bütçeli romantik komediler ve gerilimlerin merkezi haline gelmişti. Platformun üyeleri ise yakın zamanda artık bu içerikleri görmekten sıkılmaya başladı.

Netflix, kişisel, pahalı projeleri finanse etmeyi bırakacak

Platform şimdilik çok spesifik bir yol izlemiyor. Fakat, yönetimde hemfikir olunan şey Netflix'te pahalı kişisel projelerin, Martin Scorsese'nin 175 milyon dolarlık İrlandalısı gibi, sona erdiği. Netflix’ten bir kaynağa göre "Yetenekleri çekmek ve onlara tam yetki vermek için her şeyi yapma eğilimi ortadan kalkıyor." Her zaman olduğu gibi, istisnalar olacak - sonuçta burası Hollywood - ama özünde, bu yeni çağa tek bir fikir damgasını vurmuş gibi görünüyor: disiplin. Tabii, azımsanmayacak bir kitle için de bu yaklaşım biraz rahatsız edici çünkü platformların Scorsese gibi büyük sinemacılara, başka yapım şirketlerinin sunmadığı kaynakları sunup, onların risklerine ortak olması takdire şayan bir hareketti. Netlifx’in yeni tutumunun gelecekte beklediği pozitif gelişmeyi sağlayıp sağlayamayacağını ise zaman gösterecek.