Nuri Bilge Ceylan Film Başına Ortalama 23 Ödül Alıyor!

30.05.2014 10:16

Cannes'da Altın Palmiye kazanan 'Kış Uykusu'nun yönetmeni Nuri Bilge Ceylan, bugüne kadar çektiği 7 filmle 166 ödül aldı. Ceylan'ın film başına ödül ortalaması ise 23.

 

Boğaziçi Üniversitesi Elektrik Mühendisliği Bölümü'nden mezun olmasına rağmen seçtiği sinema kariyeri boyunca alkışlanıp hep el üstünde tutulan 55 yaşındaki ünlü yönetmen, 17 yıl önce "Kasaba" filmi ile başladığı kariyerine 166 ödül sığdırmayı başardı. 

 

BUNLARI KİM İZLEYECEK? 

 

Ancak bu başarıya ulaşması bir hayli güç oldu. Henüz kamerayla ilk tanıştığı dönemde anne ve babasını oynattığı hatta onların "Oğlum, bunları kim izleyecek" diye sitemle karışık dalga geçtikleri "Koza" adlı 20 dakikalık kısa filmin Cannes Film Festivali'ne kabul edilmesi Ceylan'ın sinemaya daha ciddi bir gözle bakmasını sağladı. Yaklaşık 20 yıl önce kısa filmle başladığı ve kariyerinin şekillenmesinde çok büyük payı olan Cannes macerası, bu yıl Altın Palmiye ile taçlandı; Japonya'dan Estonya'ya, Meksika'dan Norveç'e kadar uluslararası arenada hep ödülle döndü.

 

'KASABA' İLE BAŞLADI 

 

Ceylan'ın yazıp, yönetip ve yapımcılığını yaptığı ilk filmi "Kasaba" Berlin Film Festivalinin açılış filmi olarak gösterildi. Ardından çektiği "Mayıs Sıkıntısı"yla 28 ödül alan Ceylan, adını tüm dünyaya duyurduğu filmi "Uzak" ile 47 ödül kazandı. Ünlü yönetmenin ödül maratonu yedinci ve son filmi "Kış Uykusu"na kadar böyle devam etti: Son Cannes Film Festivali'nde Altın Palmiye ödülüyle birlikte toplamda 166 ödüle ulaşan Ceylan, film başına da 23 ödül ortalamasına ulaşarak ulaşılması güç bir rekora imza attı. Katıldığı hiçbir festivalden eli boş dönmeyen ve kendi kitlesini yaratan ödül rekortmeni Ceylan, filmlerinin gişede hayal kırıklığı yaratmasına da takılmıyor. 

 

KASABA

 

1997 yapımı film; Berlin, Tokyo, İstanbul film festivallerinde 7 ödül aldı. 

 

MAYIS SIKINTISI

 

1999 yapımı film; Ankara ve Buenos Aires gibi festivallerden 28 ödülle döndü. 

 

UZAK

 

2002 yapımı film; Cannes'da Büyük Jüri ödülü dahil 47 ödül birden aldı. 

 

İKLİMLER

 

2006 yapımı film Altın Portakal dahil festivallerde 17 ödüle layık görüldü. 

 

ÜÇ MAYMUN

 

2008 yapımı film, uluslararası film festivallerinden 28 ödülle döndü. 

 

BİR ZAMANLAR ANADOLU'DA

 

2011 yapımı film; Dubai, Dublin, Philadelphia ve Cannes'da 38 ödül aldı.