Usta Yeşilçam Oyuncusu Cevdet Arıkan Hayatını Kaybetti.

19.12.2023 21:05
Usta Yeşilçam Oyuncusu Cevdet Arıkan Hayatını Kaybetti.

“Tosun Paşa”nın ‘Suphi’si Cevdet Arıkan, 75 yaşında yaşamını yitirdi.

Özellikle “Tosun Paşa” filmindeki ‘Suphi’ karakteriyle akıllara kazınan usta Yeşilçam oyuncusu Cevdet Arıkan hayatını kaybetti. Bir süredir kanser tedavisi gördüğü söylenen oyuncu, Mersin Tarsus’taki evinde rahatsızlandı ve ambulansla Tarsus Devlet Hastanesine götürüldü. Fakat Arıkan, maalesef kurtarılamadı.

Cevdet Arıkan kimdir?

1948 yılında İstanbul'da dünyaya gelen Cevdet Arıkan, oyunculuk eğitimine İstanbul Belediye Konservatuvarı Tiyatro Bölümü'nde başladı ve bu okuldan başarıyla mezun oldu. Oyunculuk tutkusunu genç yaşlarda keşfeden Arıkan, 1970'li yıllarda Yeşilçam'a adım attı ve bu adım, kariyerine unutulmaz izler bıraktı.

Arıkan, tam 50 yıla yaklaşan bir süre zarfında 120'den fazla filmde başarıyla rol aldı. Türk sinemasının çeşitli dönemlerinde farklı karakterlerle seyirciyle buluşan sanatçı, oyunculuk yeteneği ve sahne enerjisiyle izleyicilerin takdirini kazandı.

Cevdet Arıkan'ın adını geniş kitlelere duyuran yapım ise “Tosun Paşa” filmiydi. Bu filmde canlandırdığı 'Seferoğulları'ndan Suphi karakteriyle Arıkan, büyük bir şöhrete ulaştı. 

Daha sonra sektörden uzaklaşan Arıkan, AA’ya verdiği bir röportajında şu ifadeleri kullandı:

“Sinemaya çok emek verdim. Sinemanın nankör bir meslek olduğunu söylüyorlar. Her meslek gibi bunun da yanlışları oluyor. Çok arkadaşımız sokaklarda vefat etti. Huzurevlerinde ölenlerimiz var. Sanatçının geliri az. Türk sinemasında bizim kazancımız yoktu. Yani sanatı, sanat diye yaptık. Şimdikiler gibi para için değil. Gerçekten sanatı, sanat olsun diye yaptık.”

  • Cevdet Arıkan "Tosun Paşa" filminde