“Kızıl Goncalar” Dizisinin Çekim İptali İçin Gerekçe Açıklandı!

26.12.2023 14:21
“Kızıl Goncalar” Dizisinin Çekim İptali İçin Gerekçe Açıklandı!

“Kızıl Goncalar” dizisinin çekim iptali kararlarının arkasındaki gerekçe açıklandı!

Darülaceze Başkanlığı, aylık 200 bin TL kira aldıkları “Kızıl Goncalar” dizisinin çekim iznini iptal etti ve konuyla ilgili gerekçelerini açıkladı. Özgü Namal ve Özcan Deniz'in başrollerini paylaştığı dizi, bir tarikatın rahatsızlığına maruz kalmış ve bu nedenle çeşitli mekanlardaki çekim izinleri bir bir iptal edilmişti.

Dizinin yapımcısı Faruk Turgut, sosyal medya üzerinden yaptığı açıklamada, "Darülaceze kurumunun çekim izninin iptal gerekçesini kamuoyunun takdirine sunuyorum. Bu mekana aylık 200 bin lira ödeyerek çekim yaptığımızı belirtmek isterim..." ifadelerini kullandı.

Dün ise Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı'na bağlı Darülaceze, çekim izni iptali gerekçesini şu şekilde açıkladı: "Darüleceze Başkanlığı Daimi heyetinin Darülaceze başkanı Hamza Cebeci başkanlığında 25.12.2023 tarihinde yaptığı toplantıda Gold Prodüksiyon yapımcılık Anonim Şirketi tarafından çekim yapılan ‘Kızıl Goncalar’ın bazı sahnelerin kurumumuzda çekilmesine izin verilmiş gelinen noktada dizinin ilk bölümünde halkı kutuplaştıran ve manevi değerleri aşağılayan ve toplumsal huzura muhalefet içeren sahnelerden oluşmasından 128 senedir dil, din, ırk, cinsiyet ve mezhep ayrımı yapmayan kurumumuzun varoluş felsefesine aykırı tutumundan dolayı Kızıl Goncalar dizi çekimi 2023 tarih ve 18 no’lu Daimi heyet kararını iptalini oy birliği ile karar verilmiştir…"

Ayrıca, hafta sonu Kültür ve Turizm Bakanlığı'na bağlı İstanbul Vakıflar 1. Bölge Müdürlüğü de Bayrampaşa Medresesi ve İstanbul Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi'nde yapılan izinlerin iptal edilmesinin sebebini, "’Kızıl Goncalar’ isimli dizi üzerinde kamuoyu tepkisi neticesinde RTÜK tarafından da inceleme başlatılması malumunuzdur. Bu sebeple bütün inceleme sonucuna kadar her iki eserimizde olan çekim uygunlukları iptal edilmiştir..." şeklinde açıkladı.

FOX TV'de pazartesi akşamları yayınlanan “Kızıl Goncalar” dizisinin yönetmen koltuğunda Ömür Atay otururken senaryosunu Necati Şahin kaleme alıyor. Dizide Namal ve Deniz'e Mert YazıcıoğluHazal TüresanErkan AvcıMert TurakSelen Öztürk ve Şerif Erol Duygu Sarışın gibi isimler eşlik ediyor.

Kaynak: Birsen Altuntaş