Uçan Süpürge 8 Mart’ta Diyarbakır’da

05.03.2010 13:49
Uçan Süpürge 8 Mart’ta Diyarbakır’da

Diyarbakır’da birçok kadın örgütünün de katkısıyla düzenlenen Kadınlar Günü etkinliklerine Uçan Süpürge Kadın İletişim ve Araştırma Derneği de film gösterimleriyle katılıyor. Kentte faaliyet gösteren Ceren Kadın Derneği ile birlikte gerçekleştirilecek gösterimlere Kayapınar Belediyesi ile Cîgerxwîn Kültür Merkezi ev sahipliği yapıyor.

 

Pippa’dan Hazal’a beyazperdede kadın öyküleri
Uçan Süpürge bu etkinlik için 4 film seçti. İlki, Bingöl Elmas imzalı “Pippa’ya Mektubum” adlı belgesel. Barış yolculuğunun Türkiye durağında otostop çektiği aracın sürücüsü tarafından tecavüz edilip öldürülen İtalyalı sanatçı Pippa Bacca’nın bu yolculuğunu sürdürmek isteyen yönetmen Bingöl Elmas, İstanbul’dan Suriye sınırına uzanıyor.

 

Filmlerden bir diğeri, Hindistanlı usta kadın yönetmenlerden Deepa Mehta’nın en önemli filmlerinden “Su”. Film, Hindistan’da 1930’ların sonunda ‘Ashram’ adı verilen bir dullar evinde yaşamak zorunda kalan gençli ihtiyarlı kadınları anlatıyor. Filmin Ganj kıyısındaki çekimleri sırasında seti basılmış, yakılmış, protesto edilmiş ve yasaklanmak istenmişti.

 

Pelin Esmer’in, Mersin Arslanköy’de bir tiyatro topluluğu kuran kadınların bu yolculuğunu anlattığı çok sevilen belgeseli “Oyun” da gösterim programında yer alıyor. Birçok ülkede gösterilen, uluslararası festivallerden ödüllerle dönen bu belgesel, kadınların yaşamlarını sanatla dönüştürme çabasına güzel bir örnek.

 

Gösterimde Diyarbakırlı kadınlarla buluşacak filmlerden biri de Ali Özgentürk’ün yönettiği, Türkan Şoray’ın en güzel filmlerinden “Hazal”. Yıkıcı törelere başkaldıran Hazal’ın umutsuz sevdasını anlatan film, yazgı-aşk-ölüm üçgeninde bir kadına yaşatılanları etkileyici bir dille betimliyor.

 

Filmlerin gösterim günleri ve saatleri ise şöyle:

 

5 Mart

 

Pippa’ya Mektubum
Saat: 12.00 ve 15.30 (iki gösterim)
Yönetmen: Bingöl Elmas
Süre: 60’
Yapım: Türkiye-Fransa, 2010

 

Su
Saat: 12.00 ve 16.00 (iki gösterim)
Yönetmen: Deepa Mehta
Süre: 114’
Yapım: Hindistan, Kanada

 

6 Mart

 

Pippa’ya Mektubum
Saat: 12.00 ve 17.00 (iki gösterim)

(12.00 gösteriminin ardından yönetmen seyircilerle söyleşecek)

 

Oyun
Saat: 12.00 ve 15.30 (iki gösterim)

 

Su
Saat: 14.30

 

Hazal
Saat: 13.30

 

7 Mart

 

Hazal
Saat: 12.00 ve 16.30 (iki gösterim)

 

Pippa’ya Mektubum
Saat: 12.00

 

Su
Saat: 14.00 ve 15.00 (iki gösterim)

 

Oyun
Saat: 13.30

 

Film Gösterim Yerleri: Kayapınar Belediyesi, Cîgerxwîn Kültür Merkezi.
Sinema biletleri Cîgerxwîn Kültür Merkezinden ücretsiz temin edilebilir. 3 gün (6–7–8) belediye toplu taşıma araçları kadınlara ücretsiz olacak. Kadınların etkinliklere katılımı için köylere ücretsiz servis konulacak.