Ay Lav Yu: Kusursuz Komedi

12.03.2010 16:26

Bu hafta, Oscar ödüllü “Çılgın Kalp” (Crazy Heart) ve “Acı Bir Hayat Öyküsü” (Precious) gibi Hollywood prodüksiyonlarının da dahil olduğu bol çeşitli vizyon programından seçim yapmakta zorlananlara; dört dörtlük bir Türk filmi öneriyoruz: “Ay Lav Yu”.

 

İnanın mübalağa değil; uzun zamandır bu kadar keyifli bir film izlememiştim. “Ay Lav Yu”, komik olma gayretini abartıp, “komik” duruma düşmeyen; yerinde ve kıvamında esprileri ile doğallığını kaybetmeden, mütemadiyen güldüren bir film.

 

Mardin’in haritada adı bile olmayan “Tinne” köyünde yaşayan bir ailenin, yakında akraba olacakları Amerikalı misafirleri ile ilişkilerini ve köylerine Amerikalıların gelmesiyle değişen hayatlarını konu alan “Ay Lav Yu”nun olay örgüsü; Mardinli İbrahim ile Coloradolu Jessica’nın masalsı aşkı ekseninde gelişiyor. Doğu ile Batı’nın kucaklaştığı bu aşk, bir köyün kaderini değiştiriyor.

 

“Ay Lav Yu”da gişe garantili ünlü film yıldızları yerine, çok tanınmayan ancak oldukça yetenekli oyuncular ile çalışılmış. Kadrodaki en popüler isim olan Fadik Sevin Atasoy, yan karakterlerden birini canlandırıyor. Daha önce “Gitmek” (My Marlon and Brando) filminde izlediğimiz Ayça Damgacı, “ateşli Fehime” rolünde seyirciyi kırıp geçiriyor. Amerikalı oyuncular ise rollerini o kadar benimsemişler ki, hiçbir hareketleri eğreti durmuyor. Hatta filmdeki Türk oyunculardan daha çok yakınlık duyabileceğimiz kadar “bizden” ve sempatik görünüyorlar.

 

‘Anlatıcı koro’ performansları ile filmin enerjisini yükselten Cahit Berkay, Cem Yıldız ve Mazlum Çimen üçlüsüne ayrıca dikkat etmenizi öneririm. Sahne geçişlerinde kullanılan dengbejler, sinemada müziğin ne kadar önemli bir rolü olduğunu farkettiriyor.

 

Projenin mimarı (yapımcısı, yönetmeni, senaristi ve başrol oyuncusu) Sermiyan Midyat, bozkırın ortasında Akdeniz sıcaklığını yansıtan, çok eğlenceli bir film çıkarmış. Hiçbir ünlü oyuncunun şöhretinden faydalanmadan; doğru hikaye, doğal oyunculuklar, akıcı bir kurgu ve filme renk katan müzikler ile Türk sinemasının son dönemde tanık olduğu en başarılı işlerden birine imza atmış. Kusur aramaya çalışanlar avucunu yalasın. “Ay Lav Yu”, hem sinema çevrelerini ve eleştirmenleri hem de seyircileri tatmin edebilecek bir film.