Özel Kuvvetler - Modern Jedi Şövalyeleri

22.03.2010 12:22

Patates Baskının izi misali karşımıza çıkıp duran gençlik komedilerinden yavaş yavaş sıyrılıp, iyi işlenmiş mizah örgüsüne sahip yapımları kucaklamaya başladık sonunda. Bu bağlamda laf esprisi -ya da daha kaba tabir ile laf ebeliği- anlayışı yerini biraz daha duruma yönelik jestlere bıraktı. Örneğin Fransa\'dan kopup gelen Rumba gibi dinamik yapımlar yüz güldürecek yaratıcılık kıvılcımlarına sahipken, Hollywood da duruma fazla kayıtsız kalmıyor son zamanlarda!

 

Özel Kuvvetler\'in durum esprisi mağarasına sığındığını iddia etmiyorum fakat çizginin dışında seyreden mizah anlayışını, hele ki riskli olarak kabul edebileceğimiz böyle bir dönemde önümüze sunması alkış toplayacak türden. Bir de mizah yapısını, sıcak savaş ve savaş öncesi, psişik kulvarda eğitilen \"özel kuvvetler\" rivayetini pekiştirecek bir temel üzerine inşa etmesi akıllıca.

 

Peki nedir bu Özel Kuvvetler? Uzunca bir müddet varlığı tartışılmış olan bir askeri birimdir. Rivayetlere göre bu birimdeki askerler, stratejik haber alma, mevzilenme, yön bulma ve tespit etme gibi konularda psişik yeteneklerini kullanan \"özel\" kişilerdir. Bahsi geçen iddiayı bir kaç adım ileri götüren Jon Ronson\'ın kitabı, böyle bir birliğin var olduğu konusunda okuyucularını daha fazla inandırmıştır. Neticede bu gün, böyle bir özel kuvvetin varlığı kabul edilse dahil, elde  somut veriler yoktur - ya da var olan veriler ortadan kaldırılmaktadır vs vs.

 

Özel Kuvvetler\'in çıkış noktası ise, kişisel bunalımını üzerinden atabilmek için sıcak savaş bölgesinin ısısında terlemek isteyen Bob Wilton\'ın; bu biriminin emekli askeri olan Lyn Cassady ile yollarının kesişmesidir. Lyn gerçek anlamda psişik güçlere sahip önemli bir adamdır. Nitekim birliğinde yer alan Larry Hooper ile gizli bir rekabet halindedir. Söylentiye göre bu birlik, Bill Django tarafından büyük bir gizlilik ve titizlikle kurulmuş fakat bir süre sonra bu stratejik hamlenin oynanma sırası geçmiştir. Bunun üzerine Hooper, Django\'yu da yanına alarak bu birliği yeniden hayata geçirmeye karar verir.

 

Bir kara komedi örneğine göre oldukça fazla referans (Başta Yıldız Savaşları olmak üzere) barındıran ve izleyicisinin kafasını kurcalamaktan keyif alan bir yapım Özel Kuvvetler. Tıkır tıkır işleyen ilk bölümü, finale doğru biraz oldu bittiye gelse de, elindeki malzemeyi çekip uzatmakta ve ona esneklik kazandırmakta fazla zorlanmıyor.

 

Filmin diğer önemli artısı ise hiç kuşkusuz, aynı zamanda hem popüler hem de başarılı isimlerden oluşan oyuncu kadrosu. Taze oscarlı Jeff Bridges, tadından yenmeyecek performansı ile Kevin Spacey, benzer rollerin ağırlığından ustaca sıyrılan George Clooney, ana karakterlerden birine hayat verirken filmi sırtlamaktan çekinmeyen Ewan McGregor ve kısa ama eğlenceli performansı ile Stephen Lang oldukça yerinde bir kimya ile filmin anatomisine en ufak zarar vermeden döktürmüşler.

 

Nihayetinde, bahar ayının hareketliliği ve sinemasever bünyelerin kaliteli mizah arayışı bir bakıma pararel bir çıtayı takip etmekte diye düşünüyorum. Mevcut alternatif az olabilir lakin Özel Kuvvetler bu açlığı bir nebze dindirebilecek son derece temiz ve sağlam bir kara komedi örneği. Şimdiden İyi Seyirler...