Çok Filim Hareketler Bunlar: Risk Budur

30.03.2010 09:55

Yok yok...\"Risk Budur\" çıkarımının filmle alakası yok! Daha ziyade şu an yazmakta olduğum sinekritik ile ilişkili. Zira seyircinin hıncını bu denli yönelttiği bir film hakkında, dumanı halihazırda tüterken bir kaç satır karalamak oldukça riskli bir iş! Şu dakikaya kadar neredeyse hiç sinekritiğine rastlamamış olmam da bir tesadüf mü, yoksa tezimi kanıtlamak gibi bir özelliği bulunmakta mı? orası meçhul...

 

Çok Film Hareketler Bunlar, Mutfak Ekibinin TV\'deki şovlarının bir nevi hareket kabiliyeti kazanmış sinema çıkartması. Yani TV\'de canlı olarak sunamayacakları şovlardan hazırlanmış (9 bölüm) bağımsız bir bölüm olarak düşünmek daha mantıklı. Bu tarafından bakıldığı zaman kendisinden daha fazlasını beklemek pek akıllıca sayılmaz. Ekibin kendisi de bu bilinçle hareket ederek, kendisini minimum ciddiye alıyor. Yine de bazı izleyicilerin yorumlarına iliştirdikleri gibi öyle alelade ortaya konmuş bir işten ziyade üzerinde uğraşılmış bir şov diyerek okuyucuların bir kısmının saldırısına maruz kalmam da muhtemel...

 

Sonda söyleyeceğimi şu kısıma eklemem gerekiyor ki; Çok Filim Hareketler Bunlar (yazının bu kısmından itibaren ÇFHB olarak yazacağım) akıllıca fikirlere sahip bir film. Bu fikirleri çok güzel yerlerde de kullanmasını biliyor fakat hemen hemen her bölümde karşımıza çıkan en büyük sıkıntı ne yazık ki bünyesindeki esprileri ciklet gibi uzatması, hatta yer yer gözümüzün içine sokulması... Bu anlayış filme çok puan kaybettiriyor. Genel izleyici profili göz önünde bulundurulduğunda bu anlayışı da yadsımamaya çalışıyoruz. Fakat filmden aldığımız haz ne yazık ki diğer yaş skalalarından bağımsız olduğu için seyir sırasında bu düşünceye yanaşmadığımız için de kesinlikle suçlu olamayız!

 

İzleyicinin tepkisi de bir noktadan sonra samimiyetsiz olabiliyor. Zira en kaba tabir ile \"TV şovundan bozma\" olarak lanse edilmesi izleyicinin takdiridir. Hatta bu materyali, \"sıcağı sıcağına nakite dönüştürme\" ya da sinemasal anlamda değersiz bulma da bir noktada kabul edilebilir. Fakat 9 farklı skeçten oluşan böyle bir şovu \"izlediği en berbat filmler arasına sokmak\" ya da \"konusu belirsizdi diyerek bir köşeye fırlatmak\" samimiyetsiz olduğunu iddia ettiği filmden çok daha mekanize ve ruhsuz bir eleştiri oluyor! Bir kısım izleyicinin vizyona giren hemen hemen her film için aynı eleştirileri otomatik bir şekilde tekrarlaması da ne yazık ki \"yönlendirme\" anlayışını köreltiyor.

 

ÇFHB\'ı bir noktaya kadar popülariteden kaynaklı piyasa balonu olarak görebiliriz. Bunun en önemli sebebi \"sinemanın bahsi geçen imkanlarını\" kullanırken aceleci gözükmeleri. Fakat bu hali ile de kendi kulvarındaki sinema çıkartmaları arasında yer alan Jackass\'e kardeşlik etmekte fazla zorlanmıyor. Sinema salonlarında dönen her materyali \"sinema filmi\" adı altında eleştirmek ve sinemasal beklentileri karşılayamadığı için yerden yere vurmak biraz gaddarca geliyor bana! Sonuç olarak ÇFHB, adı dışında \"sinema filmi\" referansı taşımadığının oldukça bilincinde! Bunu Mutfak Ekibinin TV ekranındaki şovlarını, sinema salonlarına uyarlanmış versiyonu olması dışında farklı bir gözle bakmak biraz garip. Sinemaya selam çakan her filmi, şovu ya da konseri kalkıp \"kim ne kadar kazanmış\" hesabına vurursak evdeki hesabımız salona asla uymaz! Bu bir şov ve şov herşeye rağmen devam ediyor!