Hayırsızada, Altın Palmiye İle Döndü

25.05.2010 10:50
Hayırsızada, Altın Palmiye İle Döndü

63. Cannes Film Festivali’nin 23 Mayıs Pazar akşamı yapılan finalinde Kısa Metraj dalında Altın Palmiye’yi Anadolu Kültür ve Sacrebleu Productions ortak yapımı ve Serge Avédikian’ın yönettiği “Hayırsızada” (Chienne d’Histoire) animasyon filmi kazandı.

 

1910 yılında İstanbul sokak köpeklerinin Hayırsızada’ya sürülerek ölüme terk edilmelerini konu alan Türkiye-Fransa ortak yapımı “Hayırsızada” Avrupa ve Osmanlı arasındaki ilişkiler ile döneme hakim olan yaklaşımlara ışık tutuyor.

 

Fransa’da yaşayan oyuncu, tiyatro ve sinema yönetmeni Serge Avédikian ödülü alırken Bursa’nın Sölöz köyünden olan dedesini andı. “Anadolulu Ermeni dedem ile Paris’te yaşayan oğullarım arasındaki bağın kopmaması için filmler çektiğimi düşünüyorum. Herkesin film yapmak için bir sırrı vardır, benim ki de bu” şeklinde konuştu.

 

Yönetmen Serge Avédikian törenden sonra yaptığı açıklamada filmin diyalog kurmak ve tarihi konuşmak isteyen Türkler ve Ermeniler arasında bir köprü olmasını dilediğini belirtti. “Hayırsızada geçmişten bahsediyor gibi görünse de aynı zamanda günümüzden söz ediyor. Sadece geçmişi değil, bugünü de konuşmalıyız. Filmin Türkiye’den Anadolu Kültür’ün ortak yapımıyla gerçekleştirilmiş ve bu şekilde Türkiye’nin Cannes Film Festivali’nde temsil edilmiş olmasından gurur duyuyorum”, dedi.