İran Ödül Dinlemiyor

04.06.2010 11:38
İran Ödül Dinlemiyor

Cannes Film Festivali\'nde Juliette Binoche\'a En İyi Kadın Oyuncu Ödülü kazandıran İranlı yönetmen Abbas Kiorastami\'nin \'Certified Copy\' adlı filmi, Binoche\'un uygunsuz kıyafetleri nedeniyle İran\'da ekrana getirilemeyeceği açıklandı.

 

63.Cannes Film Festivali için gittiği Fransa\'da filmi izlediğini söyleyen İran Kültür Bakan Yardımcısı Cevat Şamaqdari, aktrisin uygunsuz kıyafetlerinden dolayı filmin İran\'da gösterime sunulamayacağını bildirdi. Şamaqdari, “Bazı özel mekân ve üniversitelerde gösterilebilir ama genel ekran söz konusu olamaz dedi.

 

Siyasi bir atmosferin Cannes Film Festivali\'ne hâkim olduğunu ifade eden Şamaqdari, “Örnek olarak Kiorastami\'nin basın toplantısı tam bir siyasi şova dönüşü. Taylandlı yönetmen Apichatpong Weerasethakul\'a verilen Altın Palmiye Ödülü de bu ülkede devam eden Batı yanlısı hareketlerin güçlenmesinden dolayı verilen bir siyasi ödüldü diyerek eleştiride bulundu.

 

Şamaqdari, \'\'İran\'da tutuklu bulunan bir yönetmeni jüri heyeti olarak seçip kendisine boş bir koltuk ayırma bu festivalin bir siyasi festival olduğunu göstermektedir\'\' dedi.

 

Binoche da, ödül töreninde İran\'da tutkulu bulunan muhalif yönetmen Cafer Panahi\'ye destek vererek özgürlüğünü istemişti.