Filmekimi 9. Yaşını Kutluyor!

14.09.2010 10:36
Filmekimi 9. Yaşını Kutluyor!

İstanbul Kültür Sanat Vakfı tarafından bu yıldan itibaren LG sponsorluğunda düzenlenecek olan sinemaseverlerin merakla beklediği Filmekimi, dokuzuncu yılında yine dünyanın belli başlı festivallerinde gösterilen, çok ses getiren ödüllü yapıtlarla usta yönetmenlerin son filmlerini sinemaseverlerle buluşturacak.

 

Geçtiğimiz yıllarda %99 doluluk oranına erişen Filmekimi, bu yıl 08 – 14 Ekim tarihlerinde gerçekleşecek. Filmekimi’nin programında aralarında Cannes, Berlin, Sundance, Venedik gibi festivallerde boy gösteren ödüllü filmler, büyük ustaların yapıtlarının da bulunduğu 30’a yakın film yer alacak. Filmekimi boyunca her gece 21.30 seansında bir filmin galası yapılacak.

 

Filmekimi’nin merakla beklenen galaları ve ödüllü filmlerinden seçmeler

 

Roman Polanski\'nin yıllar sonra çektiği son filmi The Ghost Writer başrollerini Ewan McGregor ve Pierce Brosnan’nın paylaştığı Hitchcock geleneğini izleyen bir siyasi gerilim. Eski BBC muhabiri ve gazeteci, ünlü İngiliz yazar Robert Harris\'in 2007 tarihli epey tartışma yaratan “The Ghost” isimli romanından uyarlanan film eski bir İngiliz Başbakanı\'nın anılarını yazması için tutulan bir yazarın cinayet, intikam ve ihanetle örülü hikâyesini anlatıyor. Roman Polanski bol siyasi göndermeler de yaptığı bu son filmini İsviçre’de ev hapsindeyken çekti.

 

Saygın İngiliz yönetmenlerden Ken Loach’un Cannes Film Festivali’nde son anda Altın Palmiye yarışmasına eklenen filmi Route Irish, iki eski askerin Irak’ta özel güvenlik şirketi elemanı olmalarıyla bu ülkede perde arkasında yaşanan uluslararası yolsuzlukları ve skandalları ele alıyor. Filmin senaristi ise Ken Loach’un uzun yıllardır birlikte çalıştığı, yakın dostu Paul Laverty.

 

Giuseppe Tornatore’nin otobiyografik öğeler taşıyan epik filmi Baaria, Sicilya’nın Baaria köyünde yaşayan bir ailenin öyküsünü kırk yıl boyunca izliyor. Filmin müziklerini yapan Ennio Morricone ise İtalyan sinemasının Oscarları olarak nitelenen David Di Donatello Ödülleri’nde En İyi Film Müziği ödülünü kazandı. 2010’da İtalya’nın Oscar adayı olan Baaria’da Monica Bellucci ve Raoul Bova gibi ünlü isimler de rol alıyor.

 

Festival izleyicilerinin yakından tanıdığı İzlandalı yönetmen Baltasar Kormakur’un son filmi Inhale’in başrollerinde Diane Kruger, Rosanna Arquette ve Vincent Perez gibi yıldız isimler yer alıyor. İzlandalı yönetmenin ilk kez kendi ülkesi dışında çektiği filmi Inhale, Los Angeles ve Meksika’da geçen bir gerilim – aksiyon filmi…

 

2004 yılında En İyi Kısa Film dalında Oscar ödülünü kazanan tanınmış görüntü yönetmeni Aaron Schneider imzalı Get Low, 1983 yılında ABD’nin Tennessee eyaletinde gerçekleşen trajikomik bir olayı beyazperdeye taşıyor. Başrollerinde Robert Duvall, Bill Murray ve Sissy Spacek’in yer aldığı komedi – dram Get Low, yıllarca kasabanın korku kaynağı olan bir adamın kendi cenazesini düzenlemesini ve kasaba ahalisini cenazesine davet etmesini konu ediyor.

 

Kore sinemasının en ünlü yönetmenlerinden Kim Ki-duk’un yıllarca yönetmen yardımcılığını yürüten Cheol-so Jang’ın ilk filmi olan Bedevilled, ilk kez Cannes Film Festivali’nde izleyici karşısına çıkan, bir intikam öyküsü etrafında şekillenen bir korku – gerilim filmi.

 

“Otar Gittiğinden Beri” filmiyle büyük ilgi toplayan Julie Bertucelli’nin yazıp yönettiği ikinci filmi olan The Tree, kocası ölen dört çocuk annesi bir kadının ve ailesinin yaşadığı yas sürecini anlatıyor. Cannes Film Festivali’nin kapanış filmi olan bu ilginç dramda evin küçük kızı babasının ruhunun bahçelerindeki ağaçta yaşadığına inanıyor ve zamanla tüm aile ağaçla konuşup ağaçtaki ruha inanmaya başlıyor. Avustralya’da çekilen filmin başrollerinde son dönemde yaptığı işlerle kendinden sürekli bahsettiren başarılı oyuncu-şarkıcı Charlotte Gainsbourg yer alıyor.