Kaç Romalı!

17.09.2010 11:16

Dog Soldiers, The Descent ve Doomsday gibi orta karar filmlerin yönetmeni Neil Marshall imzalı bir Roma filmi olan Centurion, Roma centurion (Roma\'da yüzbaşı rütbesine denk gelen rütbe centurion\'dur) Quintus Dias\'ın Britanya fethi sırasında başına gelenleri konu alıyor. Sınır karakolunda görev yaparken 20 yıldır Roma\'ya direnen Pict\'lerin saldırısına uğrayan garnizondan son kalan asker olarak Pict\'lere esir düşen Centurion Dias\'ın kişisel macerası da böylece başlıyor.

 

300, Inglourious Basterds gibi filmlerde rol alan Michael Fassbender\'ın başrolünü oynadığı filmde, başarılı oyuncuya Ukraynalı güzel Olga Kurylenko eşlik ediyor. İki başrol oyuncusunun karşılıklı bir kelime bile konuşmadığı bir film olarak tarihe geçecek Centurion\'da Olga Kurylenko, ailesi Romalılar tarafından katledilmiş bir yarı insan yarı hayvan karakteri canlandırıyor. Britanya\'da geçen bir Roma-Pict savaşı filminde Ukraynalı bir oyuncunun bulunması oldukça garip kaçabilir. Zira Kurylenko\'nun sahip olduğu Rus aksanlı İngilizce sebebiyle bu rolü kotarması oldukça zor olurdu. Ancak Neil Marshall dahiyane bir çözüm ile bu sorunu ortadan kaldırmış: Kurylenko\'nun canlandırdığı Etain karakteri dilsiz!

 

Film, dönemin vahşetini ve dramasını başarılı bir şekilde perdeye aktarırken büyük bir ikileme düşmüş durumda. Bu filmi bir savaş filmi olarak adlandırmak pek doğru olmayacaktır çünkü bir Roma dönemi filminden beklenmeyecek kadar az dövüş sahnesi var. Her ne kadar olan savaş sahnelerindeki vahşet yeterli olsa bile Centurion bir savaş filminden daha çok bir kovalamaca filmi. Kaçan Pict\'ler kovalayan Romalılar, kaçan Romalılar kovalayan Pict\'ler. Daha çok son Centurion\'un kaçması ve Etain\'in onu kovalaması şeklinde geçen filmde, Romalıların şairane onurları(!) ve saray entrikalarına da bolca değinilmiş. İnanca ve hasrete de bolca yer veren film, bir savaş filminden çok bir Romalının dramı olarak tanımlanabilir.

 

8 Ekim tarihinde gösterime girecek filmi sinemada izlemek isteyen seyircilerin, kendilerini destansı savaş sahnelerine hazırlamamaları gerekiyor. Hayatta kalmaya çabalayan askerlerin bir süre sonra hayatı ve savaşı sorgulamaları üzerine geçen film, gerilimi sürekli arttırmaya çabalayan bir kovalamaca filmi izlemek isteyen sinema severleri memnun edecektir.