Alman Usulü vs. Amerikan Usulü

23.09.2010 16:29

Oliver Hirschbiegel\'in 2001 yapımı Alman filmi Das Experiment\'in Hollywood uyarlaması olan The Experiment, psikolojik bir teste tabii tutulan deneklerin yapay hapishane koşullarındaki yaşam mücadelesini ve çekişmelerini konu alan psikolojik bir gerilim filmi.

 

Aynı isimli Mario Giordano romanından uyarlanan filmin Alman versiyonu ile Hollywood versiyonu arasında çok büyük farklar bulunuyor. Belirtmek gerekir ki 2001 yapımı ilk filmi izleyen kişilerin 2010 yapımı filmi izlemesi büyük hayalkırıklıklarına sebep olacaktır. Zira ilk filmin vahşeti, aşağılayıcı yapısı, draması, insani yönlere hitap eden acısı ikinci filme oranla çok daha başarılı. Bunda da Alman filmlerinin olanı, olduğu gibi gösterebilme düsturunu Hollywood\'a nazaran daha başarılı yapmalarının büyük etkisi mevcut. Örneğin aynı konuda giden aşağılama sahnelerinde Hollywood versiyonu, karakterleri çırılçıplak bırakmayacak kadar kibirli ve mutlu sonu değiştirecek kadar da yapay aslında.

 

Bu iki film birbirinden bağımsız düşünüldüğünde, başrollerini büyük oyuncular Adrien Brody ve Forest Whitaker\'ın paylaştığı The Experiment\'te, insan psikolojisinin nasıl özgürlüğe aç olduğunun açık bir göstergesi sunuluyor. Bilimadamları tarafından 14 gün süreyle yapay bir hapishaneye kapatılan ve gardiyan-mahkum statüleri verilen deneklerin arasındaki çekişmenin ne boyutlara varabileceği tasvir ediliyor.

 

Film, durağan yapısı sebebiyle uzun süre sıkıcı ilerlese de son sahneleriyle gerilimi iyice tırmandırıyor ve insanların farkında olmadan nasıl vahşileşebileceklerini güzel bir şekilde aktarıyor. İnsanların rollerine nasıl farkında olmadan adapte olabileceklerinin ve bu adaptasyona başkaldıranların düzen tarafından nasıl cezalandırılacaklarının yaratıcı sonuçlarının göstergesi bir psikolojik gerilim filmi olan The Experiment, 2001 yapımı ilk filmi izlemeyenler için oldukça etkileyici bir film olacaktır kuşkusuz. Diğer taraftan, Alman versiyonu izleyenler için ise sadece büyük bir hayalkırıklığından ibaret olan basit bir kopya olarak kalacaktır.

 

Prison Break\'in yazarlığını yapmış Paul Scheuring\'in ikinci yönetmenlik deneyimi olan yine bir hapishane filmi The Experiment. Tür izleyicisine hitap edecek orta karar bir film. Orijinal hikaye biraz değiştirilerek sunulmuş. Ve bu sayede de ilk filmi izleyenlerin de filmi izlemeleri istenmiş. Farklı sonlar ve hemen hemen farklı yaratılan karakterler, önceki filmi izleyenler için bir derece ilgi çekici olacaklardır. Ancak yine de benzer sahnelerdeki Alman üstünlüğü sebebiyle film istediği dikkati çekemeyecektir.