İzlenmeyen Dünya: Fotokopi Operatörü

24.09.2010 16:51

İzlenmeyen Dünya isimli bölümle artık her hafta dünya sinemasında kabul görmüş ancak Türk sinema severler ile çok fazla buluşamamış bir filmleri burada bulabileceksiniz. Klasik Hollywood yapımları dışına çıkıp ve hatta belki de avrupanın tanınmış yapımlarının dışına çıkıp dünyanın birçok yerinden, başarılı olmuş ancak ülkemizde fazla ses getirememiş yapımlar ile tanışma fırsatı bulacaksınız.

 

İlk durak Brezilya. Brezilya\'nın tanınmış yönetmenlerinden Jorge Furtado\'nun yazıp yönettiği bir film \"O homem que copiava/Fotokopici\". 2003 yapımı film, Brezilya\'nın en itibarlı ödüllerinden Cinema Brazil Grand Prize\'dan da 6 ödül kazanan oldukça başarılı bir yapım.

 

Film, bir kırtasiyede fotokopici olarak çalışan André\'nin yoksul hayatını, hayallerini ve rutin davranışlarını anlatıyor. Her gün aynı saatte kalkıp, işe gidip, fotokopi çekip, işten çıkıp eve dönüp, bir şeyler çizmeye çalışması ve ardından tanıyamadığı hayatı odasının penceresinden dürbünüyle izlemesini anlatıyor. Bu rutin sırasında, gününün en güzel saatini karşı apartmanda oturan güzel bir kızı izlemesi oluşturuyor. Gün geçtikçe kıza daha da aşık olan fotokopici André, kızla tanışmak ve onu etkilemek için türlü yollara başvuruyor. Bu sayede de yoksul bir gencin sadece aşık olduğu kızla bir kelime daha fazla konuşabilmek için bir yerlerden para bulması sorununu da çözüşüne tanık oluyoruz.

 

Uzaktan izlediğiniz hayat gözünüze güzel gözükür. Yakınlaşmaya korkarsınız çünkü o kadar güzeldir ki kendiniz yakışmayacaksınızdır o hayata. Ancak bir şekilde cesaretinizi toplarsanız ve o hayata yönelirseniz belki de yakından daha güzel gözüktüğünü anlayabilirsiniz. Korkmamalı ve istediğiniz hayata yönelmelisiniz. Mutluluğu bulmak için belki de tek şansınız budur. İşte Fotokopici tam olarak bunu anlatıyor.

 

O homem que copiava, çok şirin, sürdüğü 2 saat boyunca hiçbir şekilde sıkmayan olaylara gebe, oldukça eğlenceli ve bir o kadar da dramatik bir komedi filmi. Ortalama bir gencin ortalama bir hayatın hangi yönlere evrilebileceğini anlatan, biraz şans ile neler yapabileceğinin başarılı bir göstergesi fotokopici filmi. Film içerisinde birçok olay gelişirken bir yandan da André\'nin hayatını anlatışı izleyiciyi sıkılmaktan kurtaran bir durum kuşkusuz. Belirtilmesi gereken bir diğer şey de filmin 2001 yapımı Amelie\'nin daha gerçekçi bir versiyonu olduğudur. Amelie benzerliğinin sebebi erkeğin, kız onu farketmeden ne tür planlar içerisine girmesinden kaynaklanıyor. Bir diğer benzer film de yine 2001 yapımı bir film olan Güney Kore filmi \"Yeopgijeogin geunyeo/My Sassy Girl/Hırçın Sevgilim\". Fotokopici, bu iki filmin daha gerçekçi ve daha dünyevi olduğu başarılı bir versiyon olarak karşımıza çıkıyor.

 

Filmin başrolündeki André karakterini canlandıran Lazaro Ramos\'un müthiş performansı ve hiç sırıtmayan monologları, filmin başarısını arttıran en önemli sebep kuşkusuz. Sinema ve tiyatroda en zor işlerden birisi olan monologları sadece seslendirmeyle de olsa başarıyla gerçekleştiren Lazaro, bu performansıyla ödül de almış genç bir oyuncu. Filmde ayrıca Brezilya\'nın güzel modellerinden Luana Piovani ve yine genç oyunculardan Leandra Leal de yardımcı rollerde oyunculuklarını konuşturuyorlar. İkisi de birbirinden güzel olan bu Brezilyalıları izlemek de büyük keyif olacaktır.

 

Brezilya sinemasını yakından takip eden sinema severler bu filmi kesinlikle biliyorlardır. Ancak bilmeyenlerin de 2 saatlerini ayırıp bu filmi izlemeleri önerilir. Kesinlikle pişman olmayacaksınız.