Otokrasi Nedir?

05.10.2010 09:38

Hitler gibi bir diktatör bir daha gelir mi? Bu sorunun cevabını hayır sanıyorsanız ya dünya tarihi, sosyolojisi ve ekonomisi hakkında fazla bir şey bilmiyorsunuz demektir ya da Todd Strasser\'in \"The Wave\" isimli kitabını okumamışsınız demektir. Veya en basitinden bu kitaptan uyarlanan bir alman filmi olan \"Die Welle\" sizin izlemediğiniz filmler arasındadır.

 

Herr Wenger, Almanya\'da bir lisede öğretmenlik yapmakta olan ve açık öğretimden üniversiteyi bitirmiş bir öğretmendir. Aynı zamanda sutopu takımının antrenörlüğünü de yapan Rainer Wenger, okulda proje konusu olarak otokrasiyi bir hafta boyunca öğrencilerine anlatmakla yükümlüdür. Ancak bu konu Wenger\'in pek de aşina olduğu bir konu değildir. Çünkü kendisi rock müzik dinleyen, her tarafı dövmeler ile kaplı ve aykırı bir öğretmendir. Asıl anlatmak istediği konu anarşidir ancak sakin ve sinir bozucu bir diğer öğretmen bu konuyu çoktan almıştır bile. Otokrasiyi yeterince bilmediği için kendisi de deneyerek öğrenmeye karar veren Herr Wenger, daha ilk derste konu üzerine konuşurlarken, bir daha böyle bir sistemin var olmayacağını düşünen öğrenciler ile birlikte ufak çaplı ve 1 hafta sürecek bir deney başlatır. Söylediklerini harfi harfine uygulatan ve uymayanları sınıftan gönderen Herr Wenger ilk günün heyecanı ile ne kadar büyük bir proje yaptıklarını düşünür. Ancak ilerleyen günlerin ne getireceğini hesaba katamaz. Çünkü insanlara yerleştirilen bir düşünce sabit kalmaz, yeterli donanımı yoksa veya o insan için bu düşünce çok cazip ise, aklına iyice yerleşir ve gelişmeye başlar. Beyindeki ufak bir kıvılcım sonucu gelişmeye başlayan bu düşünce, ilerleyen safhalarda fiziksel reaksiyonlara sebebiyet verebilir.

 

Genellikle lise veya ortaokul dönemi öğrencilerine okutulan bir kitaptan uyarlanan bu didaktik filmde, insanların aidiyet ve birlik olma duygusunun nerelere varacağının apaçık bir tasviri yapılmaktadır. Başrolde Almanya\'nın başarılı oyuncularından Jürgen Vogel ve genç oyuncular Frederick Lau, Jennifer Ulrich gibi isimler kadroda. Bir okul dolusu genç ile film çekmenin ne derece zor olduğunun da belirlendiği film, orta derece oyunculuklara rağmen konunun dikkat çekiciliği sayesinde kesinlikle sıkmadan izleniyor. Filmin yönetmeni ise genç alman yönetmenlerden Dennis Gansel.

 

27. İstanbul Film Festivali\'nde büyük jüri ödülü alan film ayrıca Sundance Film Festivali\'nde de büyük jüri ödülüne aday olmuştur. Faşizmin nasıl kendisini hissettirmeden ortaya çıkabileceğini anlatan Die Welle başarılı bir sistem sorgulaması. Bu tür sorgulamaları seven sinema izleyicileri bu filmi kesinlikle beğeneceklerdir.