İzlenmeyen Dünya: Üç Kuruşluk Hayat

21.10.2010 15:57

Octave Parango, reklam dünyasının zirvesindeki bir metin yazarıdır. İnsanların duygularını yönlendiren, arzularını manipüle eden ve satılması istenen ürünleri birer arzu objesi haline getiren Octave, herkesi küçük gören ve hiçbir şey umrunda olmadan yaşayan bir reklamcıdır. Dünyanın en büyük reklam ajanslarından birinde çalışmanın getirdiği refah, Octave\'ın hayatını 3 şey ile özetlemektedir: Alkol, Uyuşturucu, Seks.

 

Bir kitap uyarlaması olan 99 Francs veya Türkçeye çevrilmiş ismi ile 9.90 YTL, nadir görülür bir şekilde kitabından daha başarılı olan bir film. Reklam camiasının içerisinde yer alan yazarını, camiadan kovan kitabı sinemaya uyarlayan yönetmen ise Jan Kounen. Kendisi en son Coco Chanel\'in hayatını sinemaya aktarmıştı. Vurdumduymaz bir reklamcıyken bir anda hayatı, aşkı, yaptığı işi sorgulamaya başlayan Octave\'ı ise Jean Dujardin canlandırıyor. Octave\'ın hayatını tepe taklak çeviren ve aşkı sorgulamasına sebep olan ise aynı ajansta çalışmaya başlayan ve Octave\'ın farkında olmadan aşık olmaya başladığı Sophie. İnanılmaz güzellikteki Vahina Giocante\'nin canlandırdığı Sophie sebebiyle Octave\'ın reklamcılığı sorgulaması ile başlayan olayların ortaya çıkardığı eğlence ve drama, gerçekten oldukça başarılı bir şekilde sinemaya yansıtılmış bir film izlettiriyor bizlere. Özellikle uyuşturucu kafasındaki Octave\'ın davranışları ve saykedelik sahneler filmi çok daha ilginç bir yere taşıyor.

 

99 Francs, sıkılmadan izlenebilecek başarılı bir sistem sorgulaması sunuyor sinema severlere. Sistem sorgulaması, ancak çok derin bir şekilde bunu tartışmaya açmayan, olanı olduğu gibi gösteren ve sorgulama imkanı tanımadan sonucu sunan bu fransız filmi, 27. İstanbul Film Festivalinde ve sonrasında da genel olarak sinemalarda gösterime girerek Türk izleyicisiyle buluştu. İzlemeyen ve kaçıranların da izlemesi gereken, klişe bir konuya başarılı görüntü yönetmenliği ve filmin hızını düşürmeyecek ögelere sahip bir film 99 Francs.