Mutlu ve Şanslı Poppy

27.10.2010 13:51

Poppy, haftasonları kız arkadaşları ile birlikte sabaha kadar gece kulüplerinde dans eden, etrafa gülücükler saçarak bisikletiyle şehirde dolaşan ve herkese yardımcı olmaya çalışan bir ilkokul öğretmenidir. Kız arkadaş grubuyla arasındaki bağ, tamamen saf bir eğlenme ve eğlendirme arzusunun çevresinde oluşan Poppy, sahip olduğu özellikler ile irite edici derece iyimser ve güleç bir insandır. 32 dişiyle hiç tanımadığı insanların karşısında tüm vücuduyla gülmesi, karşısındakileri kimi zaman sinir etmekte kimi zaman da onu içten bulmalarına sebep olmakta.

 

İngiliz yönetmen Mike Leigh\'in 2004 yılında çektiği Vera Drake\'ten sonra çektiği ilk film olan Happy-Go-Lucky, bir önceki filmi ile tamamen zıt bir konuya, senaryoya ve karaktere sahip. Vera Drake nasıl bir kasvete, sıkıntıya ve drama sahipse Happy-Go-Lucky de bir o kadar farklı bir karakter analizi. Poppy\'nin sahip olduğu her şey o kadar iyimser, o kadar kıkırdak (gülme anlamında) ve o kadar özgüvenli ki kendisi, film boyu etrafa gülücükler saçarak bir modern Heidi uyarlaması gibi duruyor. Tabii İsviçre dağlarından çok Londra\'nın kasvetli havasında yer ediniyor kendisine ancak yine de bu iyimser tavrı hiç değişmiyor. Ele avuca sığmaz yapısı ve gerçekten ama gerçekten sürekli konuşması karakterin uzun süreçler sonucunda ve ekip tarafından birlikte oluşturulduğuna işaret ediliyor. Çünkü açıkçası bir karakterin bu kadar jestini mimiğini ve konuşmalarını yazacak bir senarist yoktur, birden fazla kişi bu işe müdahil olmuştur. Tabii bu karakter analizinin bir diğer sebebi ise soğuk ve birbirine sırt dönen ingilizlere çarpılan bir kişilik olması. Filmin hemen başında Poppy\'nin girdiği kitapçıdaki kasiyerin Poppy\'nin sürekli konuşmasına rağmen ağzını hiç açmaması buna en güzel örnektir. Veya Poppy\'nin direksiyon dersi aldığı Scott\'ın Poppy\'nin sinir bozucu hallerine ani patlamaları gerçekten karakteri daha da öne çıkartan bir durum. Ayrıca kimisi için müthiş kimisi için de sinir bozucu olan bu karakteri canlandıran Sally Hawkins\'e Berlin ve Boston\'da en iyi kadın oyuncu ödülünü kazandıran müthiş performans filmin kotarılmasına kesinlikle çok yardımcı.

 

Alışılagelmiş mizahın dışında bir eğlenceli karaktere sahip olan film ayrıca modern toplumun uzaklıklarına yaptığı dolaylı göndermelerle de izlenmeyi hakeden bir film. Ancak belirtmek gerekir ki, filmin baş kahramanı çoğu insan için sinir bozucu olacaktır ancak seven de gerçekten kendisini bu karaktere uydurmaya çalışacaktır.