10. İstanbul Uluslararası Sinema Tarih Buluşması

06.12.2007 10:42
10. İstanbul Uluslararası Sinema Tarih Buluşması

Dünyada ve Türkiye’de kültür sanat takviminin en önemli etkinliklerinden biri olan, TÜRSAK Vakfı’nın geleneksel olarak her yıl gerçekleştirdiği ‘İstanbul Uluslararası Sinema Tarih Buluşması’ 10’uncu yaşını kutlayacağı 2007’de, “Sınırları Aşmak” temasını merkezine alıyor.

 

Dünyanın pek çok farklı ülkesinden gelen, özgün bakışları ve üsluplarıyla öne çıkan değerli yapımların seyirciyle buluşacağı 10. Sinema Tarih Buluşması filmleri, ana tema ile başlıklanan “Sınırları Aşmak”ın yanısıra “Dünya Festivallerinden”, “Ödüllü Filmler”, Sinema – Tarih Buluşması’nın gelenekselleşmiş bölümü “İnsan Hakları” ve büyük usta Roman Polanski’ye adanmış bir ‘Ustalara Saygı’ kuşağı gibi başlıklar altında seyirci karşısına çıkacak.

 

‘10. İstanbul Uluslararası Sinema Tarih Buluşması’ programı dahilinde ülke sinemalarına adanmış kuşaklar ve beyazperdeye yeni bir soluk getiren genç yeteneklere yer veren “Yeni Keşifler/ Discoveries” bölümü de yer alacak.

 

10. Uluslararası Sinema Tarih Buluşması programında öne çıkan filmlerden bazıları şöyle:

Alman yönetmen Robert Thalheim’ın “ALONG COME THE TOURISTS / AM ENDE KOMMEN TOURISTEN”i, askerlik görevini yapmak için yurtdışında sivil hizmet seçeneğini seçen ve kendini Polonya kasabası Auschwitz’de, tarihin en karanlık sayfalarından birinin yazıldığı yerde bulan Alman genç Sven’in öyküsünü perdeye taşıyor.

 
Brezilya sinemasına kilometretaşları hediye eden yönetmen Paulo Caldas’ın son filmi “DESERTO FELIZ”, Modern Brezilya’nın çelişkilerle dolu görünmeyen yüzünü perdeye taşıyor ve çok küçük bir yaşta fuhuşun karanlık dünyasına, insan ilişkilerinin yozlaştığı sıfır noktasına itilen bir genç kızın öyküsünü anlatıyor.


İngiliz yönetmen David McKenzie’nin Peter Jinks’in romanından uyarladığı “HALLAM FOE” eksantrik bir genç karakterin merkezinde yer aldığı etkileyici bir anlatıyı, Ada sinemasına özgü dinamizm ve sürükleyiciliğini derinlikli bir karakter analizi ve cesur yorumlarla birleştirerek perdeye taşıyor.