Uluslararası Suç ve Ceza Film Festivali

10.05.2011 10:09
Uluslararası Suç ve Ceza Film Festivali

Uluslararası Suç ve Ceza Film Festivali’nin ilki, İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi tarafından, Başakşehir Belediyesi sponsorluğunda, 23-30 Eylül 2011 tarihleri arasında İstanbul’da gerçekleştirilecek.

 

Festival boyunca, adaletin sinema ve diğer sanatlarla ilişkisi sergilenecek ve panel, tartışma ve atölyeler aracılığıyla irdelenecektir. Farklı ülkelerin adalet sistemlerinin ve toplumsal yapılarının, suça ve karşılığında belirlenen cezalara bakışlarının, Türkiye’dekiyle karşılaştırılmasına olanak sağlayacak festivale yaklaşık kırk ülkeden, yüze yakın film katılacak. Toplumsal değişim ve adalet süreçlerinin ilişkisini çarpıcı bir şekilde işleyen filmlerin izleyiciyle buluşturulacağı festivalde ayrıca, atölye, panel, sergi ve  üniversiteler arası bir kısa film yarışmasına da yer verilecek.

 

 Bu yılki ana teması “Darbeler” olarak belirlenen Festival programının başlıca bölümleri arasında, seri katiller, soygun olayları, mafya hikâyelerini konu edinen “Suç Hikâyeleri”, işkence, savaş suçları, ölüm cezası ve ayırımcılık ve darbe dönemleri hak ihlallerini konu edinen, “Askıda Hukuk ve İnsan Hakları”,  cezaevleri ve mahkûmları konu edinen “İçeri”nin Öyküsü”,  kendi sistemlerini oluşturan topluluklarda gerçekleşen evlilik, namus, aile içi şiddet gibi konuları işleyen “Toplumun Adaleti”, kolluk kuvvetlerinin ve yargı mensuplarının sistem ve toplumla ilişkilerini inceleyen ve adaletin yetersiz kaldığı durumlara örnek teşkil eden filmlerin sunulduğu “Terazi Dengesini Kaybederse” gibi bölümler yer almakta. Festival filmlerinin gösterimleri ve etkinlikler, İstanbul Hukuk Fakültesi,  Bahçeşehir Kültür Merkezi ve Beyoğlu’nda gerçekleştirilecek.