Steve Jobs hayatını kaybetti.

06.10.2011 11:35
Steve Jobs hayatını kaybetti.

 

Amerikan elektronik devi Apple\'ın kurucusu Steve Jobs, 56 yaşında yaşamını yitirdi.

Jobs iPhone, iPod ve iPad gibi cihazlar başta olmak üzere Apple\'ın geliştirdiği pek çok ürünün arkasındaki beyin olarak tanınıyordu.Ölümü hakkında Apple şirketinden yapılan açıklamada, ölüm nedenine değinilmedi, ancak Jobs\'un bir süredir pankreas kanseriyle mücadele ettiği biliniyordu.

 

Açıklamada \"Steve\'in parlak zekası, tutkusu ve enerjisi, hepimizin hayatını zenginleştiren ve iyileştiren sayısız yeniliğin kaynağı oldu. Dünya Steve sayesinde çok daha iyi bir yer\" denildi.

Jobs 2004\'te kanser tedavisi görmeye başlamış; 2009 yılında kendisine bir karaciğer nakli yapılmıştı.

Ocak ayında son yıllarda üçüncü kez sağlık sorunlarını gerekçe göstererek izne ayrılan Jobs, altı hafta önce de şirketin yönetim kurulu başkanlığından ayrıldığını açıklamış ve görevi Tim Cook\'a bırakmıştı.

Tim Cook, haberi büyük bir üzüntüyle öğrendiklerini söyledi.

 

Jobs\'a övgüler

Cook, \"Apple, vizyon sahibi bir kişiyi ve bir yaratıcı dehayı; dünya inanılmaz bir insanı kaybetti.\" dedi.

ABD Başkanı Barack Obama, Jobs\'u öngörü sahibi bir kişi ve ABD\'nin en büyük mucitlerinden biri olarak tanımladı.

Obama Jobs\'un başarısının en açık kanıtının, dünyanın büyük bir bölümünün ölüm haberini kendi geliştirdiği cihazlardan öğrenmesi olduğunu söyledi.Microsoft şirketi kurucusu Bill Gates, rakibinin dünya üzerinde nesiller sürecek bir etki bıraktığını söyledi ve onunla çalışmanın bir onur olduğunu kaydetti.

Ölüm haberinin duyulması ardından pek çok kişi Jobs\'un California\'daki evi önüne çiçekler bıraktı, kaldırıma mesajlar yazdı.

Dünyanın dört bir yanındaki mağazaların önüne de kart ve çiçekler konulurken, Santa Monica\'daki bir Apple mağazasının vitrinine ruj ile \"Teşekkürler Steve\" notu yazıldığı dikkat çekti.

Apple\'ın dünyanın en büyük şirketlerinden biri olarak başarısı büyük ölçüde Steve Jobs\'a bağlanıyordu.

 

 

35 yıllık başarı öyküsü

Evlat edinilerek büyütülen ve üniversite eğitimini yarım bırakan Jobs, teknoloji şirketlerinde çalışarak kendini geliştirdi.

 

Apple şirketini 1976\'da arkadaşı Steve Wozniak ile kurdu.1980\'lerde Apple II model bilgisayarın başarısı Jobs\'u milyoner bir işadamı haline getirdi.

Bunu takip eden Mac modeli de başarılı oldu, ancak yönetim kurulu anlaşmazlığa düştüğü Jobs\'un yetkilerini sınırlayıp 1985\'te onu işten çıkardı.

 

1986 yılında Jobs ve Edwin Catmull ortaklaşa, Emeryville, Kaliforniya\'da animasyon stüdyosu olan Pixar\'ı kurdular. Şirket aslında Lucasfilm\'in bilgisayar grafikleri bölümü üzerine kuruldu. Jobs Lucasfilm\'den bu bölümü 10 milyon $\'a (istenilen miktarın üçte-birine !) sahibi George Lucas\'dan almıştır. Şirket neredeyse 10 yıl sonra patlamalarını Oyuncak Hikayesi (Toy Story) ile yapmışlardır.Ondan beri 1998 yılında Bir Böceğin Yaşamı (A Bug\'s Life), 1999\'da Oyuncak Hikayesi 2 (Toy Story 2), Sevimli Canavarlar (Monsters, Inc.), 2003\'de Kayıp Balık Nemo (Finding Nemo) ve 2004 yılında İnanılmaz Aile (The Incredibles) filmleri ödüllere layık görülmüştür. 2006 yılında Cars, iki dalda oscara aday gösterilmiş, 2007 yılında da Ratatouille, en iyi animasyon dalında Oscar kazanmıştır.Kayıp Balık Nemo ve İnanılmaz Aile, Akademi Ödüllerinde en iyi animasyon film dalında ödül kazanmıştır.

 

Apple bunun ardından yaşadığı durgunluğu, ancak Jobs\'un kurduğu bilgisayar şirketi NeXT\'i satın alıp, onu yeniden şirket bünyesine alınca aştı.

1997\'de Apple\'ın \'geçici\' yönetim kurulu başkanı olan Jobs, \'geçici\' yaftasından ancak üç yıl sonra kurtuldu.

Jobs\'un en önemli başarısı ise 2007\'de piyasaya sürülen iPhone olarak gösteriliyor.

Kaynak: BBC