CANNES'DA TÜRK SİNEMASI

18.05.2012 10:28
CANNES'DA TÜRK SİNEMASI

Dünyanın en önemli sinema etkinliklerinden 65. Cannes Film Festivali 16.05.2012 akşamı NTV'de canlı olarak yayınlanan törenle başladı.

Amerikalı yönetmen Wes Anderson'ın 'Moonrise Kingdom' filminin gösterimiyle açılan festivalin jüri başkanı İtalyan Nanni Moretti, açılıştan önce yaptığı konuşmada, ''Dünyanın en önemli film festivalinin jüri başkanlığını üstlenmenin kendisi için büyük bir onur, ayrıcalık ve sorumluluk olduğunu'' söyledi.

Festivalde, ''Altın Palmiye'' için 4 bin 300 film arasından seçilen 22 film yarışacak.

CANNES'DA TÜRK SİNEMASI
Bu yılki festival, Türk sineması için de ayrı bir önem taşıyan etkinliklere sahne olacak.

65. Cannes Film Festivalinde, kısa metrajlı filmler kategorisinde yarışacak eserler arasına Türk yönetmen Rezan Yeşilbaş'ın "Sessiz" isimli filmi de yer alıyor. "Sessiz", yarışmaya gönderilen 4 bin 500 film içinden jürinin seçtiği 10 kısa metrajlı film arasına girmeyi başardı.

Bu arada Fransa'daki Sinema Yönetmen ve Yapımcıları Derneği, festival sırasında 17 Mayıs'ta düzenlenecek bir etkinlikle yönetmen Nuri Bilge Ceylan'a 2012 "Carossee d'or" sinema ödülünü takdim edecek. Ödül öncesi Ceylan'ın Fransa'da ve Avrupa'da tanınmasını sağlayan "Mayıs Sıkıntısı" filmi de gösterilecek.

Festivalde Türkiye açısından diğer önemli bir gelişmeyse, Türk kökenli Alman yönetmen Fatih Akın'ın "Polluting Paradise" isimli filminin, 18 Mayıs'ta yarışma dışı "özel gösterimler" bölümünde izleyiciyle buluşacak olması.

Ünlü Amerikalı sinema yönetmeni ve oyuncusu olan aynı zamanda siyasi kimliğiyle tanınan Sean Penn, Haiti'ye yapılacak bağışlarla ilgili düzenlenecek özel bir geceye katılmak üzere Cannes'a gelecek. Fransa'nın ünlü felsefecisi Bernard-Henri Levy, festival sırasında hazırladığı Libya konulu belgeselin gösterimi için festivale katılacak.

 

 

Kaynak:ntvmsbc