7. SineMardin Uluslararası Mardin Film Festivali

07.06.2012 14:31
7. SineMardin Uluslararası Mardin Film Festivali

 SİNEMARDİN’İN SÜRPRİZİ: ‘’BEKAS’’

 7. SineMardin Uluslararası Mardin Film Festivali sürprizlerle dolu bir programla Mardinli sinemaseverlerin huzurunda olacak. Festivale sayılı saatler kala son hazırlıklarını da tamamlayan SineMardin yine bir sürpriz film ile festivali renklendirecek.

Henüz piyasaya sürmemesine rağmen İsveç Film Enstitüsü, SFI bir basın açıklaması yaparak İsveç-Kürt filmi “Bekas”ın Cannes Film Festivali’inde yoğun bir ilgi ile karşılandığını açıkladı. Bazı şirketlerin filmin gösterim hakkını satın almak için sözleşmeler yaptıklarını duyurdu. SFI’nin açıklamasına göre; İngiltere, Avustralya, Yeni Zelanda, İsrail, Tayvan, Güney Koreli film şirketleri ülkelerinde filmin gösterim hakkını satın aldılar. Filmin galasının 29 Kasım günü Stockholm’de yapılacağını belirtti.

 İki kardeş, Amerika hayaliyle annelerinden kalan son şeyi satarak yola çıkıyorlar.

 Filmin Yönetmeni Karzan Kader, Saddam teröründen kaçarak 1990’lı yılların başında İsveç’e sığınan Kürt bir ailenin çocuğu. Binaların bodrum katlarında filmde izlediği Rambo karakterinden çok etkilenerek hayata geçirdiği filmi “Bekas” ile düşlerini senaryolaştırarak beyaz perdeye yansıtmış.

Filmin konusu kısaca şöyle: Evsiz iki çocuk Dana (Sarwar Fazıl) ve Zana (Zamand Taha) bir sinemada izledikleri Superman filminden etkilenirler. Amaçları ABD’ye giderek Superman’ı bulmak ve ondan yardım istemektir. Ancak bunu yapabilmek için para ve pasaport gerekmektedir. Süleymaniye’de çekimleri yapılan film iki kafadarın amaçlarına ulaşmak için başlarından geçen maceraları konu alıyor.

“Bekas” filmi 2010 yılında Öğrenci Filmleri Oskar’ına, geçtiğimiz yıl da Palm Spring Uluslararası Film Festivali’nde iki ayrı ödüle layık görülmüştü.