Sinema kanunu değişiyor

14.06.2012 11:23
Sinema kanunu değişiyor

NTV canlı yayınında soruları yanıtlayan Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, sinema sektörü ile kanun tasarısı üzerine çalıştıklarını söyledi. Tasarının bu yasama dönemi sona ermeden Bakanlar Kurulu'na sunulması planlanıyor.

Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, sinema kanunun gelecek yasama döneminde yasalaşacağını söyledi.

Günay, NTV canlı yayınında soruları yanıtladı.

Konuyla ilgili sinema sektörünün bütün taraflarıyla kanun tasarısı üzerinde çalıştıklarını belirten Günay, "Umut ediyorum ki bu yasama dönemi sona ermeden bu tasarıyı Bakanlar Kurulu’na getirebileceğim, gelecek dönem yasalaşması için önemli bir yol kat etmiş olacağız" diye konuştu.

Çalışmanın sanat çevrelerince olumlu karşılandığını kaydeden Günay şunları kaydetti: "Arkadaşlar bir süredir görüşlerini söylüyorlar, olumlu karşılanan bir çalışma. 2005’te çıkan bir destek kanunu vardı. Sektörü daha geniş kapsayan Türkiye Sinema Kanunu yapmayı düşünüyoruz. Destek konularını da biraz daha ihtisaslaşmaya çalışıyoruz. Ortak yapımlarla ilgili destek imkanı yoktu."

Günay, sözlerini şöyle sürdürdü: "Bu yüzden Japonlarla Azerilerle bazı ülkelerle ortak tarihi film yapımı konusunda elimiz kolumuz bağlıydı. Hem kendi yapım hem de uluslararası yapımlarda destek kapısını açan bir çalışma yapıyoruz. Yürümeyen bir Danışma Kurulu vardı. Türkiye Sineması Strateji Kurulu oluşturmayı hedefliyoruz. Her yıl en az bir kez toplanacak. Sektörün bütün taraflarını içerecek. Bir vizyon saptama toplantısı yapılacaktır. Geri ödemeler konusunda sinema sektörünü bazı haksız belgeler üretmeye zorlayan bir süreç var. Bunu ortadan kaldıracak ve daha gerçekçi bir geri ödeme süreci getirecek, geri ödeme yükümlülüğünü hafifletecek bir çalışma düşünüyoruz. 2005 yılında bu yasa çıkarken Türkiye sineması çok emekleme döneminde bile değildi, doğum sancıları çekiyordu. 10’un altında film üretiyorduk, yerli film seyircimiz 5 binin altındaydı. Yerli film seyircimiz 20 milyonun üzerine çıktı. Film sayısı 60-70’lere çıkabildi, önemli ödüller almaya başladı."

TELİF HAKLARI

Günay, telif hakları konusundaki bir soru üzerine ise “27 Haziran’da telif hakları konusunda bir çalıştay yapacağız. Düzenlemeyi eş zamanlı olarak önce Bakanlar Kurulu’na sonra da Meclis’e götürmeye çalışacağız” diye konuştu.

'TİYATROCULARI EMEKLİLİĞE ÖZENDİRECEĞİZ'

Bakan Günay, tartışmalar yaratan tiyatro düzenlemesiyle ilgili olarak, “Sanat alanlarında çalışanların memur rehavetinden çıkarak daha verimli olacağı, daha yeteneklerinin, performanslarının öne çıkacağı bir düzen içinde çalışmalarını sağlamak istiyoruz. Hazırlıklarımızı olgunlaştırmaya çalışıyoruz. Emekliliği gelmiş arkadaşlarımızı emekliliğe özendirecek, daha sonra da yeteneği ve performansı öne çıkaran bir düzen yapmaya çalışıyoruz. Katiyen halka sanat götürmek konusunda geri adım atmayacağız. Daha kitleselleşmiş bir model oluşturmaya çalışıyoruz. Özel sanat girişimlerini özendirmeye çalışıyoruz” dedi.

Kaynak:ntvmsnb