“Charlie Wilson’ın Savaşı” Hakkında Bilmediklerimiz

07.02.2008 14:11

Sovyet ordusunun Afganistan’da yenilmesinden de, Taliban ve Usame Bin Ladin’in tarih sahnesine çıkmasından da birinci dereceden sorumlu adam Charlie Wilson’un yaşamı ve faaliyetleri nihayet beyazperdede…

Mike Nichols’un yönettiği biyografik macera filmi “Charlie Wilson’s War – Charlie Wilson’ın Savaşı”; Tom Hanks, Julia Roberts ve Philip Seymour Hoffman gibi dev isimlerden oluşan kadrosuyla 2008’e damgasını vurmaya hazırlanıyor.

Senaryosunu Aaron Sorkin’in yazdığı “Charlie Wilson’s War”da, Afganistan’daki Sovyet işgali sırasında komünizme karşı direnen mücahitlere silah ve finans desteği sağlayan Teksas’lı kongre üyesi Charlie Wilson’un gerçek yaşam öyküsü anlatılıyor.

2003 yılında George Crile’in yazdığı aynı adlı kitaptan uyarlanan filmde, Afganistan savaşı sırasında Pakistan’a ABD desteğinin sağlanmasında önemli rol oynayan Teksaslı kongre üyesi Charlie Wilson rolünde iki Oscar ödüllü dev aktör Tom Hanks kamera karşısına geçti.

Pakistan Devlet Başkanı Ziya Ül Hak’ın yakın arkadaşı ve sırdaşı olan, Sovyet ordusuna direnen ve onu ülkeden kovan asilere destek sağlaması için Wilson’u etkileyen sağ kanat Houston sosyetesine mensup Joanne Herring rolünü ise, Oscar ödüllü oyuncu Julia Roberts oynadı.  

Filmde Amerikan Kongresi’ni, komünistlere karşı savaşan mücahitlere yardım etmek için ikna eden CIA ajanını da Philip Seymour Hoffman canlandırdı.

Filmle İlgili Notlar:

Tom Hanks’in “The Da Vinci Code”dan sonra oynadığı ilk film olma özelliğini taşıyor.

Julia Roberts da 2004’te oynadığı “Ocean’s Twelve”den sonra kamera karşısına ilk kez bu filmle geçti. Ünlü oyuncu aradaki sürede sadece “Charlotte’s Web” ve “Ant Bully” gibi CGI animasyon filmlerinin seslendirmesini yapmıştı.

Yönetmen Mike Nichols ile Julia Roberts arasında “Charlie Wilson’s War” projesiyle ilgili ilk konuşmalar, Nichols’ün yönettiği ve ünlü yıldızın başrolünde oynadığı “Closer”ın setinde gerçekleşti.

Charlie Wilson Hakkında:

Güzel kadınlara ve alkole tutkusuyla bilinen Teksaslı Kongre Üyesi Charlie Wilson, “Good Time Charlie” lakabıyla tanınıyordu. 1980’li yılların başlarında Las Vegas’ta kokain kullanan iki şov kızıyla basılınca politik kariyeri önemli hasar aldı.

Bu skandaldan yakasını kurtarmayı başardıktan sonra CIA tarihinin en geniş kapsamlı ve başarılı gizli operasyonunu gerçekleştirdi. Afganistan’ın Sovyetler Birliği tarafından işgalinden sonra başta mücahitler olmak üzere direnişçi örgütlere gizli yollardan maddi fonlar aktararak Demir Perde’nin çöküşünün hızlanmasına katkı sağladı.

Pakistan’ın o dönemki Devlet Başkanı Ziya Ül Hak ve Genelkurmay Başkanı Akhtar Abdul Rahman’ın da katılımıyla gerçekleşen CIA operasyonuyla Sovyet işgali sona erdi ama Afganistan’a aktardığı büyük fonlarla ileriki yıllarda Taliban ve Usame Bin Ladin’in doğuşuna da yardımcı olduğu eleştirilerine de hedef oldu.