Beyoğlu Sineması Nefes Almaya Başladı

22.11.2013 10:31
Beyoğlu Sineması Nefes Almaya Başladı

'Başka Sinema' hem izleyiciden çok ilgi görüyor hem de Beyoğlu Sineması gibi salonların ayakta kalmasını sağlıyor. Gittik, fuayedeki izleyiciden sinema yöneticisine konunun taraflarıyla görüştük.

Beyoğlu’ndaki bağımsız sinema salonları birer birer yok olurken geçen günlerde Beyoğlu Sineması’nın da kapanma tehlikesiyle karşı karşıya olduğunu duymuştuk. M3 Film’in Kariyo&Ababay Vakfı işbirliğiyle hayata geçirdiği Başka Sinema, maddi zorluklar içerisindeki Beyoğlu Sineması için de umut oldu. Sinemanın müdürü Temel Kerimoğlu, Başka Sinema’ya ilginin yoğun olduğunu, böyle giderse sinemanın maddi zorlukları aşabileceğini söylüyor. “Beyoğlu Sineması yavaş yavaş nefes almaya başladı” diyen Kerimoğlu, “3 ay daha böyle giderse sinema kendini tamamen toparlamış, maddi zorlukları aşmış olur” diyor. İlginin devam etmesini umduklarını söyleyen Kerimoğlu sözlerine şöyle devam ediyor: “Burada yönetmenlerle söyleşiler, toplantılar olacak. Bu aralar sürpriz filmler çıkacak, galalar olacak. Yaşatmaya çalışacağız bunu. Yoksa bağımsız sinema ölüyor. Ancak böyle ayakta tutabileceğiz.” 

 

Bu girişimin daha da yaygınlaşmasını istediklerini belirten Kerimoğlu, “Biz bunu düşünüyorduk ama senelerdir hayata geçiremedik. Şu an dört sinemayla çalışıyorlar. Bu sekize kadar çıkacak. Umarım Anadolu’ya da yayılır. Eskişehir, Antalya, Konya gibi şehirlerdeki sinema sahipleri de bir salon verebilirler” diyerek bağımsız sinemaya seyircinin ilgisinin olduğunu, daha fazla salonda yer bulması gerektiğini söylüyor. Beyoğlu Sineması’nın bilet fiyatları da artık ‘özgür tarife’ye tabi. Yani izleyiciler 12, 15 ya da 20 liralık biletlerden kendi güçlerine göre istedikleri tarifeyi seçiyor. 

Başka Sinema’yı bir de Beyoğlu Sineması’nda film saatini bekleyen sinemaseverlere sorduk... 

 

Ömer Faruk Zora (sunucu-30): Harika bir fikir çünkü bu filmler her zaman her yerde gösterilmiyordu. Festivallerde bir film sadece üç kez gösterilebiliyor. O filmin hafta içi gösterimi sabah 10’da olabiliyor. Bir sonraki hafta gece 12’de oluyor. Denk getiremezseniz o filmi ıskalamış oluyorsunuz. Her film festivalinde programı önüme açıp sevdiğim filmleri işaretliyorum ama sonra hiç birinin saati bana uymuyor ve hiç- birine gidemiyorum. ‘Başka Sinema’ haftalarca sürüyor. Hafta içi kaçırsanız hafta sonu, gündüz kaçırsanız akşam gidebiliyorsunuz. Bir haftaya, iki haftaya yüzlerce filmin sıkıştığı ve sadece üç kez gösterildiği sinema festivallerine kıyasla bunu sevdim. 

 

Betül Yılmaz (set çalışanı-33): Bu bizim için bir fırsat. Festivalde kaçırdığımız filmleri izleyebiliyoruz. Ben popüler sinemadan çok hoşlanan biri değilim. Bu tür filmler seyretmeyi tercih ediyorum. Sinema ortamında buna ulaşmak, böyle bir imkânın olması güzel bir şey. Bu bizim için bir fırsat ve Beyoğlu Sineması’nın hâlâ kapanmamış olması, bize böyle bir şey sunması çok güzel. 

Pınar Arın (çevirmen-43): Başka Sinema’yı destekliyoruz. Çok güzel bir uygulama olmuş. Keşke daha çok yaygınlaşsa diyoruz. Beyoğlu Sineması’na da destek oldu. Alışveriş merkezleri dışındaki bütün sinemalara da yayılabilir aslında. Hepsi çünkü kapanma tehlikesi yaşıyor. Umarım daha da yaygınlaşır. 

 

Ali Erkan (sinema çalışanı-57): Başka sinemaya ilgi şu an çok çok iyi. Beklediğimizden yoğun bir ilgi var. Ben çalışan olarak aylardır böyle bir şey görmemiştim. Üç haftadır çok iyi. Bakalım yeni liste de nasıl olacak. Şu an iki-üç film, ‘Mavi En Güzel Renktir’ ile ‘Sen Aydınlatırsın Geceyi’ bayağı ilgi görüyor. ‘Frances Ha’ ile ‘Onur Savaşı’ da ilgi görenler arasındaydı. Böyle devam etmesini umuyoruz. 

 

Özgün Dilek (öğrenci-28): Gayet başarılı bence. Ben kalitesinden de memnun kaldım. Sadece biraz ücretler öğrenciler için daha ucuz olabilir. Ben zincir sinemadan sıkılmıştım. Neredeyse sinema alışkanlığım ölmek üzereydi, gitmiyordum sinemaya. Bu güzel bir oluşum. Hem seçkisine güvenebileceğim bir ekip gibi görünüyor. Programları da görebiliyoruz. Başka Sinema’yı destekleyeceğim. 

 

Levent Civil (öğrenci-20): Bağımsız sinemayı destekliyorum. Bağımsız filmlere özellikle gitmeye çalıyorum. Bunu ben geçen hafta gördüm. Başka Sinema olduğunu bilmiyordum. Güzel bir oluşum. Devam etmesini istiyorum.