Juno: Eğlenceli Bir Ergenlik Hikayesi

21.03.2008 15:14

Blog yazarlığından senaryo yazarlığına geçiş yapan Diablo Cody’nin yarattığı “Juno”, geçmişteki ergenlik çağı karakterlerinin hiçbirine benzemeyen, çok özgün bir karakter olarak çıkıyor karşımıza.

Açık sözlü, esprili, canayakın, şirin ama bir o kadar da kendine güvenen bir kız Juno. Bekaretini kaybetmesiyle ilgili detayları arkadaşı Leah ile paylaşırken veya hamileliğiyle ilgili haberi ailesine verirken, inanılmaz dürüst ve keskin dilli olması dikkat çekiyor.

Filmin cazibe merkezlerinin en önemlisini Juno ve arkadaşlarının seks ve ilişkiler üzerine yaptığı samimi ve eğlenceli diyaloglar oluşturuyor. Ancak Juno karakterinde sürekli seks üzerine konuşmasının yanı sıra, ergenlik dönemine özgü başka özellikler de var. Hatta bunlar çoğu zaman hamileliğinin de önüne geçiyor. Juno,  çok iyi yazılmış bir genç kız karakteri.

Senaryoların beyazperdeye başarılı bir şekilde aktarılmasında oyuncu kadrosu daima hayati önem taşıyan bir unsur olmuştur. Yönetmen Jason Reitman da, filme adını veren Juno karakteri için Ellen Page’i düşünmekle doğru bir karar vermiş.

Bağımsız film izleyicilerinin yakından tanıdığı Ellen Page, özellikle “Hard Candy” adlı filminde, internette chat yaparak tanıştıktan sonra, elini kolunu bağladığı bir adama yapmadığını bırakmayan ergenlik çağındaki genç kız rolünde başarılı performansıyla göz doldurmuştu. Daha büyük zorluklar gerektiren \'Juno\' rolü için de son derece doğru bir tercih olduğu görülüyor.

Filmin başlangıç sahnesinde, Juno’yu dalgın dalgın yürürken görüyoruz. "Juno’nun intihara kalkışmak üzere gibi göründüğü o sahnenin, bir komedi filminin başlangıcında ne işi var" diye içinden geçiriyor insan. Ancak bir anda herşey değişiyor ve Juno filmin devamına damgasını vuran kararlar veriyor. İpin ucundaki bir kızken, bir anda insanları güldüren bir kıza dönüşüyor genç kahramanımız.

“Juno”nun önemli unsurlarından biri de müziği. Filme damgasını vuran müzikleri yaratmak için Jason Reitman ile Ellen Page arasında uzun süren bir işbirliği süreci yaşanmış. Juno karakterinin yaşam tarzını şekillendiren müzikler bu işbirliği sayesinde ortaya çıkmış olmalı.

“Juno”ya çeşitli açılardan bakabilirsiniz. Hayatı ve çocuk doğurmayı kutsayan bir film olarak görebilirsiniz. Başka birileri çıkıp, "özgür bir kızın özgürlüğünü sürdürebilmek için bebeğinden kurtulmaya çalışması" olarak algılayabilir. Daha farklı açıdan bakıp, olgunlaşma konusunu temel alan farklı bir aşk hikayesi olarak da görebilirsiniz. Filmin öyküsü ve karakterleri, sadece bir “ergenlik” filmi olmaktan çok daha öteye gidiyor. Sevgi, özgürlük ve evlilik gibi kavramları sorgulayarak, hayatımıza yepyeni anlamlar ekliyor.