#DirenMerdiven Film Oluyor

12.12.2013 11:54
#DirenMerdiven Film Oluyor

Rengarenk merdivenlerin hikâyesi film olmaya hazırlanıyor. Kollektif bir ruhla şenlenen merdivenlerin, filmi de kollektif bir yöntemle oluşuyor. Filmin Amerikalı prodüktörü Brittany Koteles ve yarı Türk yarı Katalan yönetmeni Denis İleri internet üzerinden toplanacak yardımlar ile filmi hayata geçirecek. 

 

İki dünya arasında köprü

 

Bu kısa metrajlı film, gökkuşağı merdivenlerini ve arkasında yatan mesajı daha geniş ve uluslararası bir kitleye duyurmak amacıyla Barselona’da çekilecek. Dünyayı biraz daha renklendirmenin daima bir yolu var.

 

İleri, bu projeyi Akdeniz’in iki ucundaki kültürler arasında bir köprü kurmanın da bir yolu olarak görüyor. “Gezi Parkı protestoları günlerinde sesleri kesilmeye çalışan topluluklara ‘hikâyeleriniz anlatılıyor’ demek istiyoruz. O hikâyeyi Barselona’dan başlayarak daha da yaymak istiyoruz.”

 

Yaşanmış, renkli bir olaya dayanmaktadır

 

Diren Merdiven, yaşanmış bir olaya –bir gece mahallesindeki merdivenleri gökkuşağının renklerine boyayan emekli bir adamın hikâyesine– dayanan kısa metrajlı film. O emeklinin küçük sanatsal girişimi birden mahallesinin sevinç kaynağı olur –hem İstanbullular hem de turistler hayranlıkla merdivenlere akın ederler.

 

Ama bir kaç gün sonra, merdivenler belediyenin işçileri tarafından tekrar o çirkin gri renge boyanıp eski cansız haline döndürülür. İşte bu olay komşuların ve çevredeki insanların isyan etmelerine neden olur ve bir anda Gezi ve Taksim direnişleriyle özdeşleştirilip “diren merdiven” (#direnmerdiven) adıyla sosyal medyada muazzam yankı uyandırır.

 

Ve o noktadan itibaren önce İstanbul’un diğer bölgelerinde ve daha sonra da tüm Türkiye’de insanlar merdivenleri bu olaya tepki olarak ve dayanışma için rengarenk boyamaya başlarlar. Bu muhtemelen, tarihin en renkli direnişidir.