Bakanlık Yeşilçam Filmlerine Sahip Çıkacak

23.01.2014 10:00
Bakanlık Yeşilçam Filmlerine Sahip Çıkacak

Birçok filmin uygun koşullarda saklanmadığı için yok olduğunu tespit eden Kültür ve Turizm Bakanlığı, geleceğe ışık tutacak filmleri gerekli teknolojiye ve fiziksel şartlara sahip bir arşivde saklayarak bir önceki kuşağın veriminin yok olup gitmesine engel olmaya çalışıyor.

Bakanlıktan yapılan yazılı açıklamaya göre, Kültür ve Turizm Bakanı Ömer Çelik'in "Ulusal sinema belleğinin korunması, kültür ve toplum hafızamızın temel direklerinden biridir. Her alanda ulusal hafızanın korunması için Bakanlık olarak üzerimize düşen konularda hazır olmalıyız. Özellikle sinema tarihimizi titiz bir şekilde kayıt altına almalıyız" talimatı neticesinde çalışma başlatıldı.

Bu kapsamda Sinema Genel Müdürlüğü, sağlıklı bir film arşivi oluşturabilmek için yapımcı ve yönetmenlere "filmlerinizi getirin biz saklayalım" çağrısında bulundu.

Çağrı, yapımcı ve yönetmenler tarafından olumlu karşılanırken, Sinan Çetin çağrıya ilk kulak veren yapımcı oldu.

Çetin, Bakanlığın yaptığı arşiv çalışmasından memnuniyet duyduğunu belirterek, elindeki filmleri Bakanlığa vereceğini bildirdi.

Ayrıca, Film Sanayi ve Tüm Sanatçıları Güçlendirme Vakfı (FİLMSAN) da, ellerindeki filmleri sinema arşivine göndermek için Bakanlığa başvuruda bulundu. FİLMSAN, envanter çalışması yaptıktan sonra önümüzdeki günlerde elindeki filmleri Bakanlığın arşivine yollayacak.