!f Anarşik Armoni’yi Seçti

20.02.2014 09:52

!f İstanbul’un yeni yarışması Aşk ve Başka Bi’ Dünya’da ödül Anarşik Armoni’ye gitti!

 

!f İstanbul’un merakla beklenen yeni yarışmalı bölümü Aşk ve Başka Bi’ Dünya’da kazanan film belli oldu. Yarışmaya Türkiye’den katılan Koray Kaya filmi Anarşik Armoni, “yılın en yaratıcı müdahalesi” seçildi. Kaya’ya ödülünü ünlü yönetmen Michel Gondry verdi.

Filmleriyle yeni ve açık yollara, yöntemlere ve birlikteliklere işaret eden sinemacıları bir araya getirmeyi amaçlayan Aşk ve Başka Bi’Dünya Yarışması, kamerayla dünyayı değiştirmeyi başarmış yönetmenleri İstanbul’da ağırladı ve “yılın en yaratıcı müdahalesini” aradı.

Aşk ve Başka Bi’ Dünya’da ABD, Almanya, Arjantin, Avusturya, Irak, İngiltere, İsviçre, Mısır, Rusya, Şili ve Türkiye’den toplam 7 film yarıştı. Aralarında Jehane Noujaim’in Oscar adayı filmi The Square/Meydan, Mike Lerner ve Maxim Pozdorovkin’in Pussy Riot’ın hikâyesini konu alan Pussy Riot: A Punk Prayer/Pussy Riot: Bir Punk Duası, Riahi Kardeşlerin Everyday Rebellion/Her Gün İsyan’ının da bulunduğu yarışmada jüri, Türkiye’den Koray Kaya’nın Anarşik Armoni adlı belgeselini oy birliğiyle “En İyi Film” seçti.

Latin Amerikan Film Festival’i programlamacısı ve IndieBrazil Film Festivali’nin sanat yönetmeni Sandro Fiorin, Selanik Film Festivali’nin belgesel bölümünün programlamacısı Tanos Stavrapulos ve Türkiye’den şair ve yazar Bejan Matur’dan oluşan jüri, yaptığı açıklamada şunları söyledi: “Festival yönetimini, etkileyici ve güncel olan, Aşk ve Başka Bi’ Dünya seçkisinden dolayı kutluyoruz. Bizler, jüri olarak, oy birliği ile; İstanbul’un ruhunu müzik aracılığıyla derinden hissettiren, şehri canlı bir organizma gibi sunan, Anarşik Armoni filmini ödüllendirmek istiyoruz. Koray Kaya’nın başarısı, şehrin sokaklarından, yapılarından çıkan seslerin atonal dev korosunu toplumsal bir olaya başarıyla bağlamasıdır. Filmin anlatımında, atonal müziğe yaklaşan bir tavrın tercih edilmiş olmasındaki yenilik, kararımızda belirleyici oldu.”

Devrimci besteci, teorisyen Stravinsky ve Schönberg’den cazın kurucularından Buddy Bolden’a, sıradışı bir yaklaşıma sahip olan John Cage’e, İlhan Mimaroğlu’na, Aydın Esen’e, insan algısının sınırlarını genişletmeye cesaret eden sanatçılara odaklanan, çağdaş müziğin algı süreçlerini, öncesi ve şimdisini müzisyenlerle tartışan Anarşik Armoni, Koray Kaya’nın ilk filmi.

Şimdi sıra Keş!f’te

!f İstanbul, 23 Şubat’ta sona eriyor. Festivalin 7 yıldır düzenlediği ve yılın ilham veren yönetmeninin seçileceği Keş!f Uluslararası Yarışması’nın kazananları da kapanış gecesinde açıklanacak.