NTV Belgesel Kuşağı Başladı

09.04.2014 09:51

İstanbul Kültür Sanat Vakfı’nın düzenlediği İstanbul Film Festivali kapsamında, artık gelenekselleşen ‘NTV Belgesel Kuşağı’, bu yıl Beyoğlu Sineması’nda sinemaseverlerle buluşuyor. 18 filmin yer aldığı NTV Belgesel Kuşağı, 13 Nisan’a kadar devam edecek.

 

NTV Belgesel Kuşağı’nda bu yıl gösterilecek filmler siyaset, sanat, sinema, spor, şehircilik, edebiyat, müzik, finans dünyası, insan hakları, adalet, savaş, göç, televizyon ve eğitim gibi farklı konulardaki toplumsal değişimleri ele alarak gerçeği belgelerken alışılmadık ve çarpıcı tarzlar izliyor.

 

Festivalde 'NTV Belgesel Kuşağı'nda bugün 5 film sinemaseverlerle buluşacak.

 

BERTOLUCCİ´DEN BERTOLUCCİ / BERTOLUCCI ON BERTOLUCCI Yönetmen: Walter Fasano, Luca Guadagnino

İtalyan sinemasının efsane yönetmeni Bernardo Bertolucci’nin gözünden sinema sanatını anlatan Bertolucci on Bertolucci / Bertolucci’den Bertolucci izleyiciyi olağanüstü bir yolculuğa çıkarıyor. Walter Fasano ve Luca Guadagnino’nın iki yıllık bir arşiv taramasının ardından oluşturulan filmde dünyanın dört bir yanından 300 saati aşkın arşiv kaydı bir araya getirildi. 

8 Nisan 11.00 / 10 Nisan 21.30 Beyoğlu

 

BİZ DOSTUZ / WE COME AS FRIENDS 

Yönetmen: Hubert Sauper

Biz Dostuz Afrika’nin kalbine, savaşın yerle bir ettiği Güney Sudan’a yapılan baş döndürücü, bilimkurgu filmleri anımsatan çağdaş bir yolculuk. Daha önce Darwin’in Kâbusu adlı belgeselde de imzasını gördüğümüz yönetmen Hubert Sauper, bu filmde bizi, teneke ve kumaştan yaptığı iki kişilik bir uçağın kanadında en olmayacak mekânlara, insanların düşüncelerine, hayallerine götürüyor. Hem büyüleyici hem de insanın yüreğini delip geçen bir yolculuk bu. İşin tuhaf yanı, sömürge dönemi sonrası cehenneme dönmüş bu ülkede nereye baksanız karşınıza Çinli petrol işçileri, BM barış gücü, Sudanlı köy ağaları ve Amerikalı evangelist misyonerler çıkıyor.

8 Nisan 13.30 / 13 Nisan 19.00 Beyoğlu

 

EVRENİN HAKİMİ / MASTER OF THE UNIVERSE

Yönetmen: Marc Bau

Locarno’da Eleştirmenler Haftası’nda Jüri Ödülü’nü kazanan Marc Bauder’in filmi Evrenin Hâkimi, kapitalizmin altın çağı sayılan 1980’lerde Almanya’da yatırım bankacılığının en önde gelen isimlerinden Rainer Voss ile Frankfurt’taki eski bir banka binasında yapılmış bir dizi röportajdan oluşuyor. Dönüp dolaşıp vergi ödeyen vatandaşları vuran ekonomik krizlerin nasıl bir kısırdöngünün sonucu olduğunu, bankaların nasıl göz göre göre bu riskleri aldığını ortaya koyan Evrenin Hâkimi, kapitalizm ve para politikalarına dair çarpıcı, büyüleyici ve kan dondurucu bir belgesel.

8 Nisan 16.00 / 11 Nisan 21.30 Beyoğlu

 

 

YILDIZ OLMAYA RAMAK KALA / 20 FEET FROM STARDOM 

Yönetmen: Morgan Neville

Bu yıl En İyi Belgesel Dalı’nda Oscar kazanan 20 Feet from Stardom / Yıldız Olmaya Ramak Kala, yönetmen Morgan Neville’in “vokalistlere aşk mektubu” olarak tanımlanıyor. Hem göze hem de kulağa hitap eden bu belgesel çoğu zaman adı unutulan müzik emektarlarına bir saygı duruşu. 

Belgeselde röportaj yapılan isimler arasında Bruce Springsteen, Stevie Wonder, Mick Jagger, Sting gibi efsaneler var. Ancak bu kez sahneyi, memnuniyetle, yıllarca gölgelerinde kalmış şahane seslere bırakıyorlar: Albümleri ve konserlerinde geri vokalleri yapan şarkıcılara. Müzik piyasasındaki en iyi vokalistlerden birkaçının kariyerini perdeye taşıyan Yıldız Olmaya Ramak Kala, pop müziğin son elli yıl içerisinde nasıl değiştiğine, Afro-Amerikalı kadınların müzik endüstrisinde var olma çabasının zorluklarına ve doğal olarak sivil haklar mücadelesine değiniyor.

8 Nisan 19.00 / 11 Nisan 13.30 Beyoğlu

9 Nisan 19.00 City’s

 

ŞİDDETE DAİR / CONCERNING VIOLENCE 

Yönetmen: Göran Hugo Olsson

Berlin’de Cinema Fairbindet Yaratıcılık Ödülü kazanan Concerning Violence / Şiddete Dair, Afrika’da sömürgeleşmenin ardından özgürleşme sürecinin 1960 ve 1970’lerde nasıl başladığını ve sömürgeleşmenin olumsuz etkilerini gözler önüne seren bir belgesel. Belgeselin kaynağı ise Marksist psikiyatr ve filozof Frantz Fanon’un çığır açan manifestosu Yeryüzünün Lanetlileri. Black Power Mixtape’in yönetmeni Göran Olsson’un Sundance ve Berlin film festivallerinde prömiyerini yapan bu son filminin anlatıcısı Lauryn Hill. 

7 Nisan 11.00 / 8 Nisan 21.30 Beyoğlu