21. Gezici Festival'in Bursa Yolculuğu Başladı

05.12.2015 14:15

Ankara Sinema Derneği’nin T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın katkılarıyla düzenlediği Gezici Festival, Ankara gösterimlerinin ardından, 4 Aralık’ta Bursalı sinemaseverlerle buluştu. On yıl aradan sonra, 21. senesinde Nilüfer Belediyesi’nin katkılarıyla Sanat Mahal’e konuk olan festival, 7 Aralık’a kadar Bursa’da gösterimlerine devam edecek. Bursalı izleyiciler biletlere Sanat Mahal gişelerinden ulaşabilecek.

Bursa gösterimlerinin ilk gününde, Venedik Film Festivali’ndeki dünya prömiyerinden sonra, Adana Altın Koza ve Varşova Film Festivallerinden ödüllerle dönen, geçtiğimiz günlerde de 9. Asya Pasifik Film Ödülleri’nden En İyi Senaryo ödülüyle ayrılan Ana Yurdu’nun yönetmeni Senem Tüzen ile başrol oyuncusu Nihal Koldaş Bursalı seyirciyle bir araya geldi. Sinemaseverlerin sorularını yanıtlayan Tüzen, filmde Türkiye'deki entelektüel kesimin oryantalist bakışına bir eleştiri getirdiğini söyleyerek, filmi yazarken en çok istediği şeyin anne kız arasındaki mahrem olana sızmak olduğunu belirtti. Köylülerle ilgili olarak oyuncu yönetiminde, profesyonel ve amatör oyuncularla birlikte bir çalışma biçimi geliştirdiklerini anlatan Tüzen’in ardından Nihal Koldaş konuyla ilgili olarak şunları söyledi: “Benim için çok enteresan oldu. Daha önce böyle bir deneyim yaşamadım. Hatta bunun olabileceğini de pek sanmıyordum. Senem kendine göre bir yöntem geliştirdi. Kamerayı koydu ve o sahnenin ana konusunu şöyle bir anlattı birlikte oynayacağımız köyden arkadaşlarımıza. Ben ne söylemem gerektiğini, ne zaman söylemem gerektiğini ve sahneyi nereye yöneltmem gerektiğini daha net biliyordum. Ama onlar sohbet ediyorlardı. Kamera sessiz bir şekilde bizim sohbetimizi izledi. Onlar serbest konuştular, biz onları yönlendirmeye çalıştık. Senem de bu sohbette yakaladığı yerleri montajladı. Çok uzun süre çekim yapmak zorunda kaldık.” Çoğunlukla ilk filmini çeken yönetmenlerle çalıştığını söyleyen Koldaş, “Oyuncu, yönetmenin kullandığı malzemelerden biri. Her yönetmenin kendi yolu ve yöntemi farklı. Bir yönetmenle çalışıp çalışmayacağıma senaryoyu okurken karar veriyorum. Sonra kendimi yönetmene teslim ediyorum” dedi.

Bursalı seyirciyle yaptıkları söyleşiden çok keyif aldığını belirten Tüzen, “Salonda; entelektüel, dürüst, filmin üreticisiyle eşit seviyeden iletişim kuran, oldukça aktif iyi bir seyirci vardı” diye konuştu. Bursalı sinemaseverlerle gerçekleştirdikleri sohbetin kendisini çok mutlu ettiğini söyleyen Nihal Koldaş da “Bu kadar etkin ve yetkin bir seyirciyle karşılaştığımızı görmek beni sevindirdi, çok güzel bir söyleşi oldu. Filmin geri dönüşü bakımından çok verimliydi. Gezici Festival’in bu açıdan yararı çok büyük çünkü gerçek sinema seyircisini filmlerle buluşturuyor. Keşke bütün şehirlere gidebilse, bütün emek verenlere güç diliyorum” şeklinde konuştu.  

Festival, Türkiye 2015 Bölümü kapsamında film ekipleriyle seyirciyi bir araya getirmeye de devam edecek. İlk gösterimi Venedik Film Festivali’nde yapılan ve Jüri Özel Ödülü’nü alan, Adana Altın Koza’da da En İyi Film dahil beş ödül kazanan Emin Alper imzalı Abluka’nın oyuncusu Mehmet Özgür, 5 Aralık Cumartesi günü Bursalılarla birlikte olacak. İlk gösterimini Berlin Film Festivali’nde yapan Emine Emel Balcı’nın ilk uzun metrajlı filmi Nefesim Kesilene Kadar, 6 Aralık Pazar günü izleyicisiyle buluşacak. Emine Emel Balcı festival seyircisinin sorularını yanıtlayacak. Aynı gün Zeki Demirkubuz imzalı Bulantı’nın ardından, filmin oyuncusu Ercan Kesal Bursalı seyirciyle bir araya gelecek. 7 Aralık pazartesi günü ise ilk gösterimi Sundance Film Festivali’nde yapılan, Britanya’nın en büyük festivallerinden biri olan East End Film Festivali’nde En İyi Film ödülüne layık görülen ve Adana Altın Koza’da En İyi Yönetmen ile En İyi Erkek oyuncu ödüllerini alan Tolga Karaçelik’in ikinci uzun metrajlı filmi Sarmaşık’ın gösterimi yapılacak. Ardından, oyuncu Kadir Çermik Bursalılarla söyleşi gerçekleştirecek.