AROG ve Üç Maymun İddialı Geliyor!

07.08.2008 15:43
AROG ve Üç Maymun İddialı Geliyor!

2008 yazı, sinema sektörü için beklenenden daha canlı bir sezon oldu. Bu hareketlilikte, son “Batman” macerası Kara Şövalye”nin rolü büyük elbette. 29 yaşında hayata veda eden genç aktör Heath Ledger’ın, ‘Joker’ rolündeki hayranlık uyandıran performansı dilden dile dolaşınca, sinema salonları da doldu taştı nihayetinde. Böylelikle ‘iyi filmin her zaman iş yapacağı’ düşüncesi bir kez daha kanıtlanmış oldu.

Sektördeki bu canlılık, diliyoruz ki yeni sezonda da devam edecek. Gösterime girmeyi bekleyen, yerlisi yabancısıyla, onlarca film var sırada. Ancak bu liste içinde özellikle iki Türk filmi göze çarpıyor: Cem Yılmazın vizyon tarihinden bir yıl önce tanıtımlarına başlanan yeni bombası A.R.O.G.” ve yönetmeni Nuri Bilge Ceylan’a Cannes’da “Altın Palmiye” ödülü kazandıran “Üç Maymun”.

Cem Yılmaz, Taş Devri’nden Bildiriyor!

Biri Cem Yılmaz’a dur demezse, bu adam bizi gülmekten öldürecek! Sadece filmlerde canlandırdığı rollerde değil, öylesine bir soru için kendisine mikrofon uzatan muhabirlere cevap verirken bile “fazlasıyla komik” olmayı başaran Cem Yılmaz’ın merakla beklenen yeni bombası “A.R.O.G.”, Aralık ayında patlayacak.

Ocak ayında yayınlanan üç dakikalık tanıtım klibinin, internette üç günde 1.5 milyon kişi tarafından izlenmesiyle bir anda gündeme gelen “A.R.O.G.”, 2004 yılında vizyona giren ve izleyici rekorları kıran “G.O.R.A.”nın devamı niteliğinde. Filmde, “G.O.R.A.”da tanıştığımız Arif karakterinin Taş Devri’ndeki maceralarını izleyeceğiz.

Senaryosunu Cem Yılmaz’ın yazdığı, Ali Taner Baltacı ve Cem Yılmaz’ın yönetmenliğini üstlendiği filmin oyuncu kadrosunda Yılmaz’ın yanı sıra, Ozan Güven, Özkan Uğur, Nil Karaibrahimgil, Zafer Algöz, Özge Özberk ve Hasan Kaçan gibi ünlü isimler de yer alıyor.

‘Evrensel bir film’ yaptıklarının altını çizen Cem Yılmaz, filmin düzgün bir dublajla yabancı dillerde seslendirilmesi halinde, Avrupa seyircisinin de filmden çok keyif alacağına inandığını ifade ediyor.

8.5 milyon dolarlık bütçesiyle Türkiye’nin en pahalı filmi ünvanına sahip olan "A.R.O.G", Aralık ayında Türkiye ve yurtdışında yaklaşık 450 kopya ile vizyona girecek. Bu da demek oluyor ki, 2009’a girerken “A.R.O.G”dan konuşuyor olacağız. Cem Yılmaz’ın Taş Devri’ndeki maceralarını dilimize dolayacağız uzunca bir süre.

“A.R.O.G”dan İlginç Notlar:

•    Filmde yer alan maymunları Arjantin\'den gelen özel bir ekip  canlandırdı. Gerçeğe çok yakın kostümlerle çekilen maymunların görüntüleri üzerinde daha sonra bilgisayarda anime teknolojisiyle oynamalar yapıldı.

•    Filmde herkesin ten rengi birbirine benzesin diye rol alan oyunculardan bazıları, birkaç seans solaryuma sokuldu.

•    Film setinin içinde, oyuncuların, tıpkı eski çağlardaki gibi vücutlarını kirletmeleri için “kirletme bölümleri” kuruldu.


“Üç Maymun”u Oynamaya Hazır mısınız?

Aldığı ödüllerle, Türk Sineması’nın yurtdışındaki prestijini artıran başarılı yönetmen Nuri Bilge Ceylan’ın son filmi “Üç Maymun” 24 Ekim 2008’de gösterime girecek.

Yeni sinema sezonunun en iddialı filmlerinden biri olan “Üç Maymun”, yönetmenine 61. Uluslararası Cannes Film Festivali’nde kazandırdığı ‘En İyi Yönetmen’ ödülünün yanı sıra; Yavuz Bingöl, Hatice Aslan, Ahmet Rıfat Sungar ve Ercan Kesal’dan oluşan oyuncu kadrosu ile de dikkat çekiyor.

Kasvetli bir atmosferde geçen, izleyiciyi tedirgin eden sahnelerden oluşan fragmanı ile ilgi uyandıran “Üç Maymun”da; küçük zaafları büyük yalanlara dönüştürerek parçalanan bir ailenin, gerçeği örtbas ederek herşeye rağmen bir arada kalma çabası konu ediliyor. Yönetmenin filmde altını çizmek istediği soru şu: Altından kalkamayacağı acılara ya da sorumluluklara maruz kalmamak adına  gerçeği bilmek istememek, onu görmemek, duymamak, hakkında konuşmamak ya da günümüz tabiriyle “Üç Maymun”u oynamak, onun varolduğu gerçeğini ortadan kaldırır mı? 

Nuri Bilge Ceylan, başarılarının gölgesinde uykuya dalmaktan kaçınan ve sürekli kendini geliştirmeye çalışan bir yönetmen. 1995 yapımı \'Koza\' adlı ilk kısa filmiyle Cannes\'da yarışmaya seçilen, 2003 yılında \'Uzak\' adlı filmi ile Jüri Büyük Ödülü’nü kazanan ve 2006\'da \'İklimler\' ile Cannes Film Festivali Büyük Yarışma bölümüne katılıp, Fipresci Ödülü’nün sahibi olan Ceylan, \'Üç Maymun\'la üçüncü kez ödül alarak bir rekora imza attı.

Türk sinemasının son dönemdeki en önemli yönetmenlerinden biri olan Nuri Bilge Ceylan, Cannes’da aldığı Altın Palmiye ödülü sonrasında kürsüde yaptığı kısa ama etkili konuşmasında, “Bu ödülü, tutkuyla sevdiğim yalnız ve güzel ülkeme armağan ediyorum” sözleriyle de dikkat çekmişti.

 

Hazırlayan: Serkan Tavşanoğlu