Kervan 1915 Filmi Salonlardan Çekiliyor

11.10.2017 14:46

Kervan 1915’in yönetmeni İsmail Güneş, "dağıtım sorunları ve sinema salonlarının kötü niyetli tutumları sebebiyle filmi çekme kararı aldıklarını" söyledi. 

6 Ekim’de vizyona giren 'Ermeni tehciri' konulu filmi yazıp yöneten İsmail Güneş, prodüksiyonun her aşamasında büyük engellerle karşılaştıklarını savunarak, "Ben bunu sansür olarak görüyorum. Bir devletin bir film için 'bunu oynatmayacaksın' demesiyle bir salonun 'ben bunu oynatmayacağım' demesi aynı şey. Bunun sonucu aynı. Filmi seyirciyle buluşturmama meselesinin tamamı sansürdür. Bunun kim tarafından yapıldığının bir önemi yok" dedi. 

Sinema salonlarının bir nevi kamu hizmeti alanı olduğunu kaydeden Güneş, "Bakkal ben şu markayı satmayacağım diyebilir. Sinema salonuna bu muameleyi yaptığınızda bir ülkenin sinema kültürünü yerle bir edersiniz. Kervan 1915 gibi bir filmin önce 54, sonra zorlukla 84 salonda gösterilmesi büyük bir skandaldır. Böyle bir filmin en az 300 salonda gösterime girmesi lazımdı" diye konuştu. 

Güneş, sinema salonlarının kendisini cezalandırdığını iddia ederek, "Bu işe müdahale edebilecek insanlar, yazarlar, çizerler falan sadece seyrediyor. Bunu herkese söylüyorum ama bir duyarsızlık almış başını gidiyor. 102 yıllık bir meseleyle ilgili bir film yaptım ve o zaman ne olup bittiğini anlamaya çalıştım. Kimse bir şey bilmiyor çünkü. Tarih okuyanlar bir miktar biliyor, onun dışındakiler hamaset üzerine hareket ediyor" şeklinde konuştu.

Film, I. Dünya Savaşı sırasındaki Ermeni tehciri konusunu insan öyküleri eşliğinde beyazperdeye taşımayı amaçlıyor. Filmin oyuncu kadrosunda ise Murat Han, Ayşe Akın, İbrahim Kendirci, İpek Tuzcuoğlu, Fatih Ayhan, Aylin Manukyan ve Roza Hovannisyan isimler başı çekiyor.