Halil Ergün: Türk insanının sanata ihtiyacı var

13.11.2017 11:07
Halil Ergün: Türk insanının sanata ihtiyacı var

Usta oyuncu Halil Ergün, “Kendi memleketimizin, insanımızın, en ücra köşeye kadar, ekmek, su, hava kadar kültür ve sanata ihtiyacı var” dedi.

7. Malatya Uluslararası Film Festivali'nde Onur Ödülü'ne layık görülen 71 yaşındaki sanatçı, devlet kurumlarının ve özel girişimlerin insanlara hizmet götürürken ve onların taleplerine cevap verirken kültürel ve sanatsal talebi yeşertmek, kışkırtmak ve doyurmak zorunda olduklarını söyledi.

Ergün, “O zaman özgür insan, yaratıcı bir halk, kendini talep eden bir halk ortaya çıkacak. Çünkü sanat, insanın kendi özgürlüğünün arayışıdır. İnsanı anlatır. Roman, şiir, sinema, tiyatro ve müzik de insan odaklıdır. İnsanın fonksiyonları, tatları, ihtiraslarıdır, geleceğe bakışıdır. Bu da sanata her zaman ilerici bir hamle sunar. Öyle bir nitelik verir" diye konuştu. 

Özellikle sinema sektörünün her zaman desteğe ihtiyacı olduğunu vurgulayan Ergün, “Uluslararası planda ticari bir alanımız yok. O yüzden desteğe ve heyecana ihtiyaç var. Festivaller, yönetmenler, oyuncular, senaristler, prodüktörler, müzisyenler ve bütün emek verenleri heyecanlandıran bir etkinlik yaratıyor” ifadelerini kullandı. 

Hanlar, hamamlar kazanmak için sanatla uğraşmadığını vurgulayan Ergün, “Yarışmada ödül almak, dereceye girmek, filmin maddi, manevi destek görmesi hem insanların kendi yaratım dünyalarında heyecan yaratıp motive ediyor hem de geniş yığınlara ulaşmada katkısı oluyor. O yüzden çok önemli” şeklinde konuştu.