Ayla'nın Süleyman astsubayı yaşam mücadelesi veriyor

14.11.2017 21:20

Türkiye’nin Oscar adayı Ayla filmi sinema salonlarında büyük ilgi ve beğeni ile karşılaşırken, hayatı filme konu olan 91 yaşındaki Kore gazisi Süleyman Dilbirliği hastaneye kaldırıldı. Dirbirliği’nin 3 gündür yoğun bakımda olduğu öğrenildi.

Astsubay Süleyman Dilbirliği ile Kore Savaşı’nda bulup kurtardığı çocuğun hikayesi 60 yıl sonra filme çekildi ve Ayla Türkiye’nin Oscar adayı oldu. İsmail Hacıoğlu’nun gençliğini, Çetin Tekindor’un da yaşlılığını canlandırdığı Süleyman astsubay, “Biz bu çocuğu kurtarmasak Allah bize sorardı. Umarım ömrüm yeter de filmi izlerim” diyordu, galadan sonra sağlığı bozuldu. 

Dilbirliği, geçtiğimiz Cumartesi günü İstanbul Haydarpaşa Eğitim ve Araştırma Hastanesi’ne kaldırıldı. Tedavisi yoğun bakımda sürüyor. Doktorlar, solunum yetmezliği çeken Süleyman Dilbirliği’nin durumunun kritik olduğunu belirtiyor.

Birleşmiş Milletler’in çağrısıyla Türkiye, Kore’ye 17 Ekim 1950’de General Tahsin Yazıcı komutasında 5 bin 90 kişilik bir tugay göndermiş, askerlerden biri olan astsubay Süleyman Dilbirliği, annesi-babası öldürülmüş Koreli kız çocuğunu ölümden kurtararak 15 ay boyunca kendi çocuğu gibi bakmıştı.