‘X-Files’ Hakkında Bilmeniz Gerekenler

11.09.2008 15:32
‘X-Files’ Hakkında Bilmeniz Gerekenler

The X Files: İnanmak İstiyorum”, ödüllü dizi \'The X-Files-Gizli Dosyalar’ın beyazperdeye uyarlanmış 2 .filmi. Dizinin yıldız oyuncuları David Duchovny ve Gillian Anderson ile Chris Carter yönetmenliğinde çekilen filmde ajanlarımız buzlar altında kalmış bir cesedin ve seri şekilde kaybolan bir grup insanın peşindeler. Hem de bu sefer psişik güçleri olan bir medyumun yardımıyla…

The X-Files geleneğini takip eden filmde olaylar dizisi farklı seyrederken, oyuncular ve yapımcılar asli kadrodan. Dizinin en sevilen bölümlerinden esinlemeler içeren ve Fox Mulder (Duchovny) ile Dana Scully (Anderson) arasındaki komplike ilişkiyi beklenmedik bir yöne taşıyan film, diziden ayrı olarak başlı başına ilerleyen bir hikayeyi takip ediyor. Mulder gerçeği bulma yolundaki sarsılmaz ısrarına devam ederken, tutkulu ve zeki doktor Scully Mulder’ın takip oyununda bir kez daha onun yanında yer almadan edemiyor.

Carter çekimlerin bitmesinden aylar sonra dahi konuya dair bir ipucu vermemekte ısrarcı oldu. “Mulder ve Scully, X-Files dünyasında bu sefer başka bir davaya sürükleniyorlar” demekle yetiniyor.

Filme dair ipuçlarını başlıktan elde etmek de mümkün. “I Want to Believe / İnanmak İstiyorum” dizinin fanlarının bileceği üzere, Mulder’ın FBI’daki ofis duvarında asılı olan posterde yazılı olan slogandı. “Bu olası bir başlık” diyor Chris Carter “ İnanç ve bilimi buluşturmanın zorluğunu içeren bir hikaye bu. Film izleyicilerin dizide sevdiği her öğeyi barındırıyor. Ürkütücü, korkunç ve mistik bir yönü var. The X-Files dizisinde insanları göstermedikleri yönleriyle korkutuyorduk ve bunu bir araç olarak filmde de uyguladık.”

Filmden bahsederken öykü, yapım ve karakterlere dair sır perdesini göz ardı etmek imkansız. Yapımcılar da başka türlüsüne hiç yanaşmamışlar. “Benim için bu film bir Noel hediyesi gibi. Noel sabahından önce açılmasını istemiyorum. İnsanların kutuyu sallayıp ne olduğunu anlamaya çalışmasını da istemem.” diyor Carter.

Sadece yönetmen ve yapımcılara senaryonun tamamının verilmesi de buradan kaynaklanıyor. Oyuncuların senaryoyu bir kez okumasına izin verilmiş. Departmandan seçilen kişilere kapalı bir odada, kamera gözetimi altında okutulan senaryo, sonrasında güvenlikli bir kasaya kitlenmiş. Senaryoyu okuyanlara gizlilik sözleşmesi imzalatılmış. Çekim ekibinin de hikayeye dair çok az bilgisi olmuş.


\"\"The X-Files Hakkında

10 Eylül 1993 tarihinde galası yapılan Chris Carter’ın yaratıp, yürütücü yapımcılığını üstlendiği ‘The X-Files’, Fox Mulder ve Dana Scully adlı iki FBI ajanının para-normal, doğaüstü ve açıklanamaz olayları soruşturmaları sırasındaki serüvenlerini ve hayatlarını konu ediniyor.

George Foster Peabody Ödülü  (Üstün Yayıncılık); üç dalda Altın küre (En İyi Dizi dalında), Golden Satellite Ödülü (En İyi Dizi dalında); Science Fiction and Fantasy Saturn Ödülü ( Göze çarpan TV Dizileri) ve daha birçok ödül kazanmış dizinin oyuncularından Gillian Anderson da 1997’de Emmy Ödülü sahibi olmuştur.

The X-Files Amerika’da olduğu kadar diğer ülkelerde de bir fenomen hale gelmiştir. Dizideki gizem, paranoya, korku ve şüphe dolu atmosfer Kanada’da BBC2 kanalında en çok seyredilen dizi haline gelmesinde etkili olmuş ve Japonya televizyonlarında son zamanların en ses getiren dizisi olmayı başarmıştır.

Dokuz sezon süren dizi 2002’de son buldu. 1998 yılında Twentieth Century Fox diziden uyarlanan ilk uzun metraj filmi dağıtıma sundu. Chris Carter’ın Spotnitz ile beraber yazdığı ve yapımcılığını üstlendiği ilk film $187 milyon hasılat ile dünya çapında büyük başarıya ulaşmıştı.