Tatil Kitabı: Türk Sinemasının Değişen Yüzüne Başarılı Bir Örnek

05.02.2013 09:59

Türkiye galasını Nisan ayında ‘27. Uluslararası İstanbul Film Festivali’nde yapan ve bu festivalde Ulusal Yarışma bölümünde En İyi Türk Filmi ve Uluslararası Film Eleştirmenleri Birliği tarafından verilen FIPRESCI ödüllerini alan “Tatil Kitabı” 12 Eylül’de sinemalarda yerini aldı.

Dünya prömiyerini, 7-17 Şubat tarihleri arasında düzenlenen ‘58. Berlin Film Festivali\'nde gerçekleştiren film, bu yıl festivalin resmi bölümlerine Türkiye\'den kabul edilen tek yapım olmuş ve katıldığı festivallerden ödüllerle dönmüştü. “Tatil Kitabı” son olarak Montreal Film Festivali İlk Filmler Yarışması’nda Bronz Zenith Ödülü’ne layık görüldü.

Türkiye’de ilk kez, bir sinema kulübü (Boğaziçi Mithat Alam Film Merkezi) ile bir sinema dergisinin (Altyazı) ortak çabalarıyla gerçekleştirilmiş olan filmin yönetmeni Seyfi Teoman da bir Boğaziçi mezunu ve eski Altyazı çalışanı. 2004 yılında çektiği “Apartman” adlı kısa filmiyle pek çok ödül alan yönetmenin ilk uzun metraj filmi, 2005 yılında Rotterdam Uluslararası Film Festivali Hubert Bals Fonu’ndan \'Senaryo ve Proje Geliştirme Desteği’ kazandığı “Tatil Kitabı”.

Çekimleri Silifke’de 15 Eylül-6 Ekim tarihleri arasında gerçekleştirilen filmin başrolünde, ünlü tiyatrocu ve sinema oyuncusu Taner Birsel yer alıyor. Adana Seyhan Şehir Tiyatrosu eski oyuncularından Ayten Tökün, Çukurova Üniversitesi Devlet Konservatuarı’ndan yeni mezun olan genç oyuncu Harun Özüağ’ın yanı sıra, Silifkeli toprak sahibi Osman İnan ve Silifke Göksü İlköğretim Okulu 4. sınıf öğrencisi Tayfun Günay, filmin başrollerinde yer alan diğer isimler. Ayrıca filmde, Rıza filmiyle tanınan Rıza Akın da konuk oyuncu olarak rol alıyor.

Filmimiz Ali ve Veysel’in sert mizaçlı babalarının oğulları üzerinde kurmaya çalıştığı kontrol üzerinden Silifke’de yaşayan bir ailenin yaz tatilini anlatıyor. Ali, yazını dolduracağını umduğu tatil kitabını kaybedince, babası işi öğrenmesi için ona bir kutu sakız verip satmasını istiyor. Ancak serbest piyasa ekonomisinin hakim olduğu dünyamızda hırslı olanın kazandığı gerçeğiyle küçük yaşta yüzleşen Ali’nin tek müşterisi annesi oluyor.

Ailenin büyük oğlu Veysel ise okuduğu askeri okuldan yaz tatiline döndüğünde, babasına subay olmak istemediğini söylüyor ve babasının tepkisiyle karşılaşıyor. Veysel, özel sektörde daha çok imkân olduğunu düşünürken onu destekleyen tek kişi bir zamanlar büyük şehre okumaya gitmiş ama başarısız olup hayallerini terk etmiş amcası oluyor.

Ailenin sert mizaçlı babasının beyin kanaması geçirmesine kadar karakter tanıtımıyla geçen film, babanın hastalanmasıyla biraz hareketleniyor. Babanın kayıp olan parası ve evin annesinin kocasının dostu olduğu şüpheleri ailenin sorumluluğunu alan amcayı bir araştırmaya sevk ediyor.

Türk sineması 90’ların sonuna doğru olayları en doğal haliyle perdeye yansıtmaya başladı. Minimalist sinemanın ekolleri olan Mizoguchi ve Bergman gibi yönetmenlerin öncülük ettiği Zeki Demirkubuz, Nuri Bilge Ceylan, Semih Kaplanoğlu gibi yönetmenler, hem kamerasını mümkün olduğunca geniş açı olarak yerleştirerek, hem de planlarını uzun tutmaya çalışarak kolay yolla ‘saf sanat’ yapıyordu.

Bu yönetmenlerden "Masumiyet", "Uzak", "Beş Vakit" ve "Yumurta" gibi eserleri belirli aralıklarla izledik. Yeni Türk sineması anlayışında gösterime giren son film olan Seyfi Teoman’ın “Tatil Kitabı” da safkan bir minimalist film. Taşra ve şehir hayatı farklılıklarına ve ataerkil aile yapısının neden olduğu aile içi iletişimsizliklere çok büyük sözler söylemeden oldukça sade ve gerçekçi yaklaşan film, son dönem Türk sinemasının başarılı örneklerinden biri.

Türk sinemasının son yıllarda çıkardığı "Yumurta"  gibi bağımsız örneklere ve yukarıda bahsettiğim yönetmenlerin filmlerine ilgi duyan sinemaseverlerin beğenisini kazanacağını düşündüğüm, başarılı oyunculuklarıyla da ilgiyi hak eden bir film “Tatil Kitabı”. İyi seyirler.

 

Yazar: Sinemahser