Star Wars mimarisine Ayasofya ve Sultanahmet ilham vermiş!

12.12.2017 19:57
Star Wars mimarisine Ayasofya ve Sultanahmet ilham vermiş!

Star Wars (Yıldız Savaşları) serisindeki 1999 yapımı Episode I: The Phantom Menace filminde görülen Naboo gezegenindeki yapıların mimarisinde Ayasofya ve Sultanahmet camilerinin etkili olduğu belirtildi.

İskoçya’daki Strathclyde Üniversitesi’nden mimari uzmanı David Reat, Naboo’daki yapıların Ayasofya ve Sultanahmet camileri gibi Bizans ve Türk mimari yapılarının bir karışımı olduğunu ama iç mekanların barok ve rokoko unsurları içerdiğini söyledi. Reat’e göre, George Lucas gerçek bir Frank Lloyd Wright hayranı. Naboo gezegeni ve dışında da bu ünlü mimarın etkisi hissediliyor. 

Lucasfilm şirketinin prodüksiyon koordinatörü Doug Chiang da dünyada önde gelen yapıların Yıldız Savaşları için ilham kaynağı olduğunu doğruladı. Episode I’de camilerle birlikte minareleri de kullandıklarını kaydeden Chiang, derin uçurumlarla Naboo gezegeninin genel manzarasını tamamladıklarını ifade etti. 

Yapım şirketinin çizerlerinden Ralph McQuarrie ise, huzur veren ideal bir dünya görünümü için bu yapılardan başkalarının da düşünülemeyeceğini anlattı. Star Wars hayranları arasında yapılan bir ankette, Naboo yaşamak için en güzel ve en uygun gezegen seçilmişti. Serinin en yeni filmi Star Wars: The Last Jedi, yarın (13 Aralık) vizyona giriyor.