Mükemmel Bir Gün, 31 Ekim'de Vizyonda

22.10.2008 11:07
Mükemmel Bir Gün, 31 Ekim'de Vizyonda

Avrupa ve İtalyan sinemasının önde gelen yönetmenlerinden Ferzan Özpetek’in son filmi “Mükemmel Bir Gün” 31 Ekim’de Türkiye çapında 40 salonda gösterime giriyor. İtalya’da “Un Giorno Perfetto” ismiyle 5 Eylül 2008’de 400 salonda vizyona giren film, 45. Antalya Altın Portakal Film Festivali bünyesindeki 4. Uluslararası Avrasya Film Festivali’nin de açılış filmi oldu. Filmin başrol oyuncusu ve İtalyan sinemasının tanınmış oyuncularından Isabella Ferrari ile filmin yapımcılığını üstlenen Domenico Procacci de festivalin açılış gecesinde hazır bulundu.

Mükemmel Bir Gün”ün senaryosu, profesyonel sinema hayatına film eleştirmeni ve film yapımcısı olarak başlayan ve bugün İtalya’nın en önemli senaryo yazarlarından biri olan Sandro Petraglia ile birlikte Ferzan Özpetek’e ait. Filmin başrollerini Isabella Ferrari ve Valerio Mastandrea paylaşıyor. Ağustos ayında düzenlenen 65. Venedik Film Festivali’nin yarışma bölümüne katılmaya hak kazanan 21 filmden biri olan “Mükemmel Bir Gün”, Eylül ayında da Toronto Film Festivali’nde gösterildi.

Evli ve iki çocuk sahibi olan Emma (Isabella Ferrari) ile Antonio (Valerio Mastandrea), bir yıl önce ayrılmışlardır. Antonio, beraber yaşamış oldukları evde artık tek başına oturmaktadır. Emma ise, çocuklarını da alarak annesinin yanına yerleşmiştir. Bir akşam, Antonio’nun dairesinden silah sesleri duyulur. Komşular tarafından çağırılan polisler kapıyı kırarak daireye girmeye hazırlanırken; Mükemmel Bir Gün, o ana kadar geçen son 24 saati anlatır bizlere.

Ferzan Özpetek, yeni filmi “Mükemmel Bir Gün” için, “Gazetelerde başkalarını öldüren canavarları ve yaşanan trajedileri hep okuyoruz. Ancak benim filmim, bu canavarların iç dünyalarını ve aslında bizim gibi insanlar olduklarını gözler önüne seriyor. Bence bu filmde kimin kurban kimin cellât olduğu belirsiz; aslında cellât da, filmdeki karakterleri bu denli ciddi sonuçlar doğuracak şekilde davranmaya iten de hayattan başkası değil” yorumunu yaptı.

1959 doğumlu Ferzan Özpetek, ilk filmi “Hamam”dan itibaren tüm filmleri ile uluslararası düzeyde takdir gördü ve aralarında İtalya’nın en büyük sinema ödülü David di Donatello’nun da yer aldığı birçok ödül kazandı. Dünyanın önde gelen sinema festivallerine davet edilen Özpetek, Avrupa’nın en önemli yönetmenleri arasında gösteriliyor.

Mükemmel Bir Gün”ün orijinal müzikleri ise yönetmenin Cahil Periler ve Karşı Pencere filmlerinde de birlikte çalıştığı müzisyen Andrea Guerra’ya ait… Andrea Guerra Karşı Pencere’deki müzikleriyle David di Donatello ödülüne, Cahil Periler’deki müzikleriyle de İtalyan Müzik Ödülü Flaiano’ya layık görüldü.