Sinemaların 35 yıl kapalı kaldığı ülkede ilk filmler vizyona girdi

18.01.2018 13:25
Sinemaların 35 yıl kapalı kaldığı ülkede ilk filmler vizyona girdi

Suudi Arabistan’da 1982’de kapatılan sinema salonları 35 yıl aradan sonra yavaş yavaş hizmete giriyor. Halka açık gösterime giren ilk filmler The Emoji Movie ve Captain Underpants animasyonları oldu.

Sinema yasağının Aralık ayında kaldırılmasıyla geçtiğimiz haftasonu ilk kez film gösterimleri yapıldı. Henüz özel teşebbüsler devreye girmemiş olsa da Cidde kentinde Kültür ve Sanat İdaresi sponsorluğunda Sony’nin The Emoji Movie filmi ile Dreamworks’ün Captain Underpants: The First Epic Movie animasyonları izleyicilerle buluştu.

Ülkede henüz modern sinema salonları açılmış değil. Suudi Arabistan Kültür ve Enformasyon Bakanı Avan bin Salih el Avad, ilk sinema salonlarına lisans verilmeye başlandığını duyurdu. Mart ayından itibaren yeni salonların hizmete girmesi bekleniyor. 

Dünyanın en büyük sinema salonları şirketlerinden İngiltere merkezli Vue International’ın kurucusu Tim Richards da şirketinin Suudi Arabistan’daki eski salonların modernizasyonuyla ilgilendiğini açıklamıştı. 

Suudi hükümeti, sinema sektörünün 2030 yılına kadar ekonomiye 24 milyar dolardan fazla katkıda bulunacağını, 30 bin kişiye sürekli, 130 bin kişiye ise geçici olarak iş imkanı sağlayacağını hesaplıyor. Kadınlarla erkeklerin birlikte film izleyip izleyemeyeceği ve sansür gibi konular ise henüz açıklığa kavuşmuş değil.