Sarıkamış Harekatı Film Oluyor

09.08.2007 10:32
Sarıkamış Harekatı Film Oluyor

İsmail Bilgin\'in kaleme aldığı ve Timaş Yayınları arasından çıkan, “Sarıkamış-Beyaz Hüzün” adlı kitaptan uyarlanan film, 1914\'te Sarıkamış  Allahuekber Dağları’nda donarak şehit olan 90 bin askerin dramını anlatacak.

Kültür ve Turizm Bakanlığı\'nın 450 bin YTL kredi vererek destek olduğu ve 2008 Ekim\'inde gösterime girecek “Sarıkamış Beyaz Hüzün” adlı filmin yapımcısı Mutena Açık film hakkında şunları söyledi:

"Filmin dünya standardında bir iş olması içinde yabacı oyuncu ve teknik personel almayı düşünüyoruz. Filmi, dünyanın bir çok ülkesinde vizyona girecek şekilde hazırlama amacındayız. Ocak ayında da çekimlere başlayacağız. Filmde Özcan Deniz\'in yanı sıra Fikret Kuşkan, İsmail Hacıoğlu, Güven Kıraç, Altan Erkekli gibi çok değerli oyuncular rol alacak. İhsan Paşa\'yı da eski devlet bakanı Yüksel Yalova canlandıracak."

Başrol oyuncusu Özcan Deniz, Allahuekber Dağı Şehitlerini Anma Etkinlikleri\'ne katılmak üzere geldiği Sarıkamış\'ta şöyle konuştu:

"\'Sarıkamış Beyaz Hüzün\' gibi bir proje daha önce kimse tarafından hayata geçirilmek istenmedi. Biz bugüne kadar yapılan en iddialı filmi çekeceğiz. İlk gözlemim, Türk sineması izleyici sayısı açısından yeni bir rekor görecektir. 125 bin askerimizin nasıl kurtların bile kışın yaşayamadığı Allahuekber Dağı\'na çıkarak, düşmanla ve doğayla mücadele ettiğini anlamaya çalışıyorum. Bunu günümüz insanının doğru dürüst anlayamayacağını düşünüyorum. Sarıkamış Harekatı sırasında çevre köylerde yaşayan ve benim soyumdan iki kişi burada şehit olmuş. Yani benim dedelerim de burada savaşmış ve şehit olmuş. Bu açıdan bu film benim için ayrı bir önem taşıyor"

1914\'teki Sarıkamış dramının anlatılacağı filmde, olaylar Sarıkamış Harekâtı\'nda görev alan bir manga askerin gözünden anlatılacak. Kitapta, Sarıkamış\'la ilgili pek çok bilinmeyen de günışığına çıkarılıyor. Harekât öncesi gözardı edilen raporlar, 31. ve 32. Tümen\'in birbiriyle çarpışması ve Rus Çarı II. Nikolas\'ın hatalı emir üzerine tutuklanmaması gibi olayların filmde ne şekilde yer alacağı merek ediliyor. Tamamı karda ve tipi altında çekilecek filmin müziklerinin de bir orkestra tarafından hazırlanacağı açıklandı. Ayrıca filmde \'\'Sarıkamış Dayanışma Grubu Başkanı Prof. Dr. Bingür Sönmez ise filmde bir doktoru canlandıracak.

Tarihi olay ise şöyle:


1914\'te Doğu illerini kurtarmak için Ruslara taarruz edilmesi kararı alınınca harekatın hedefi Sarıkamış olarak belirlendi. 22 Aralık 1914\'te başlayan harekatın ilk iki gününde hedeflere ulaşıldı.
Enver Paşa Komutasındaki Türk ordusu, 25 Aralık günü Soğanlı Dağları üzerinden taarruza geçti. Fakat, geçit vermeyen karlı dağları aşmaya çalışan binlerce Türk Askeri soğuğa yenik düşerek şehit oldu.