Akademi Ödülleri'nin Tartışmalı Yeni 'Popüler Film Kategorisi' Şimdilik Ertelendi

07.09.2018 00:02
Akademi Ödülleri'nin Tartışmalı Yeni 'Popüler Film Kategorisi' Şimdilik Ertelendi

Oscarlar olarak bilinen sinema endüstrisinin en büyük ödüllerinden Akademi Ödülleri'nin organizatörleri, yeni kategori olarak belirlenen En Popüler Film Kategorisi'yle ilgili planlarını ertelediklerini açıkladı.


Eleştirmenler tarafından değil, izleyiciler tarafından beğenilen ve büyük ilgi gören filmleri onurlandırmayı amaçlayan yeni kategori Sinema Sanatları ve Bilimleri Akademisi tarafından geçtiğimiz ay duyurulmuştu. Akademi CEO’su Dawn Hudson bugün bir açıklama yaparak, "Yeni bir ödülün verilmesiyle ilgili çok çeşitli tepkiler geldi ve üyelerimizle bu konuyu daha fazla tartışmamız gerektiğini anladık. Bu yıl da dahil olmak üzere, yıllar boyunca Oscar kategorileri üzerinde değişiklikler yaptık ve aynı zamanda son doksan yılın inanılmaz mirasına saygı göstererek gelişmeye devam edeceğiz.” açıklamasını yaptı.

 

Ödüllerin ilk kez Şubat 2019'da gerçekleşecek olan 91. Oscar Ödül Töreni'nde verilmesi bekleniyordu. Ancak yapılan bir açıklamada "Dokuz aylık bir sürenin daha önce vizyona giren filmler için zorluk yarattığı" belirtildi. Ayrıca, yönetim kurulunun konuyu tartışmaya devam edeceği de söylendi. Yeni kategori geçtiğimiz ay ilan edilmesinden sonra, sosyal medyada büyük övgü topladı ancak Hollywood'da ağır eleştirilerle de karşılaştı. Bu hareketin, sanatsal değeri kabul etmekten ziyade, törenin azalan televizyon izleyicilerini bağlama amaçlı bir hamle olduğu düşünülüyordu.

 

Akademi Ödülleri'nin televiyondaki izlenme oranları son yıllarda düşüyor. 2018'de izlenme sayısı 2014 yılına göre % 39 daha düşüktü. Önceki yıllarda, Mamma Mia, Avatar ve Mission Impossible gibi gişe rekorları kıran popüler filmler, Akademi üyeleri tarafından basit bulunarak ödül için yarışamamıştı. Şimdi ise böylesi bir "popüler film" kategorisinin varlığının törenin en prestijli ödülü olan "en iyi film" ödülünün saygınlığına da zarar verebileceği düşünülüyor. Çünkü Dunkirk ya da Get Out tarzı eleştirmenlerin beğenisini kazanan filmlerin, stüdyoların baskısı doğrultusunda en iyi film yerinde popüler film ödülüyle ödüllendirilmesi de olası. Akademi şimdilik popüler film kategorisini 2020’ye kadar beklemeye aldı. 2020 yılındaki törende bu kategorinin kaldırılmış olması da ihtimaller dahilinde.